Adrian Newey zag porpoising al aankomen door nieuwe reglementen

door Tim Koenders
Adrian Newey

Adrian Newey wist al voor het seizoen dat porpoising wel eens een probleem kon worden bij sommige teams. Het is volgens de ontwerper van Red Bull een probleem wat je al aan had kunnen zien komen door de nieuwe reglementen. 

Tijdens de wintertest viel de Formule 1 fan direct op dat verschillende auto’s stuiterend over het rechte stuk gingen. Dit wordt ook wel porpoising genoemd. Veel teams hebben er last van, de één meer dan de andere. Red Bull lijkt het niet te hebben, de Ferrari stuitert wel over het rechte stuk maar het kost ze nagenoeg geen rondetijd terwijl de Mercedes er heel veel hinder van heeft. Voor Adrian Newey was het geen verrassing dat sommige auto’s last hebben van porpoising.

Perez Hamilton Autralië
Foto: Red Bull Content Pool (Mark Thompson / Getty Images)

Algemeen bekend

“Toen de nieuwe reglementen bekend werden wisten we al dat het een probleem kon gaan worden. De LMP-auto’s hebben er lang last van gehad.” Dat liet Newey weten tegenover The Race. “We wisten dus dat het kon gebeuren maar de moeilijkheid was hoe we het konden voorkomen.” Ferrari lijkt het porpoising in het voordeel te willen gebruiken. “Ik denk dat zij zien dat ze op deze manier sneller zijn dan zonder.” Red Bull zal deze optie overigens niet kiezen. “Voor ons is dit geen optie. Wat voor de ene auto werkt geldt zeker niet voor de andere auto. Je kan bijvoorbeeld ook niet zomaar een onderdeel van de één op de auto van de andere zetten.”

Lees ook: Niels Wittich negatief getest en zal GP-weekend Miami leiden

Lees ook: Maak kennis met het nieuwste boek van Olav Mol

Lees ook: Horner: wederzijds respect tussen Verstappen en Leclerc

door Tim Koenders

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen