F1 aan Tafel over te zware Red Bull-auto: Veel tijdverlies

3639737

In de nieuwe aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, praten de tafelgasten over de te zware Red Bull-auto. Helmut Marko heeft gezegd dat de auto maar liefst tien kilo over het minimum gewicht zit. Presentator Mattie Valk vindt het opmerkelijk, ook omdat er vroeger veel moeite werd gedaan om het minimum gewicht überhaupt te halen. 

Het enige team dat momenteel op het minimum gewicht lijkt te zitten is Alfa Romeo. F1-analist bij Grand Prix Radio Jeroen Mul zegt dat de teams met de moderne regels en veiligheidsvoorschriften hun best doen om aan alle componenten te voldoen. Zeker met de nieuwe voorgeschreven technische regels van 2022. Hij vindt het dan ook begrijpelijk dat de teams nu nog moeite hebben om daarnaast een lichte auto te hebben die alle zwaartekrachten aan kan. Het is een enorme opgave voor de teams en hij denkt dat Red Bull naast het voldoen aan de regels ook aan performance heeft gedacht. 

Druk

Mul zegt dat het team hoogstwaarschijnlijk bepaalde aerodynamische getallen wil halen en genoeg neerwaartse druk wil creeëren met de vloer en vleugel. "Als ze daarvoor meer materiaal nodig hebben om die structuur te kunnen maken betekent dat ook meer gewicht aan de auto", legt hij uit. Het team maakt daarom een afweging tussen snelheid, prestatie en gewicht. Het is voor het team waarschijnlijk waard om die componenten te maken omdat het uiteindelijk over het hele rondje een goede rondetijd oplevert. 

Sergio Pérez na pitstop GP Saoedi-Arabië 2022
Foto: Red Bull Content Pool (Mark Thompson/Getty Images)

Rijden met een zware auto

Valk vraagt aan coureur Indy Dontje hoe het voelt om in een zwaardere auto te rijden. Dontje vertelt dat een coureur een duidelijk verschil voelt. Hij zegt dat het minder lekker rijdt en dat coureurs daarom zo min mogelijk gewicht mee willen nemen. De zwaarte komt met name uit de benzinetank die voor een race wordt vol gegooid. Natuurlijk is de tank na een uur al wat minder zwaar, maar omdat de brandstof vloeibaar is beweegt het mee in de bochten. Een volle tank voel je als coureur meer omdat je telkens een naschok krijgt na elke bocht. Hij denkt dat het erger is in een F1-auto, omdat de benzinetank achter in de auto ligt. 

Mul voegt daaraan toe dat de rijders tegen de benzinetank liggen. Hij legt uit dat elke extra kilo die iemand meebrengt in de auto ook op gang moet komen. "Als je in een F1-auto heel snel de hoek om wil, dan wil dat gewicht graag rechtdoor gaan terwijl de auto een bocht om gaat", zegt Mul.

Legaal?

Ziggo Sport-regisseur Rolf Meter vindt het raar dat er een bepaald gewicht wordt vastgesteld en vraagt zich daarom af waarom teams wel een zwaardere auto mogen hebben. Mul zegt dat er alleen een minimum gewicht is ingesteld en dat teams een auto zo zwaar mogen maken als ze willen. Het is alleen zo dat teams dat niet willen, omdat een zwaardere auto in principe een langzamere auto is. Het is dit jaar een bijzondere situatie omdat teams het gewoonweg niet voor elkaar kunnen krijgen om een auto lichter te krijgen dan het minimumgewicht dat is voorgeschreven. 

Volgens Helmut Marko verliest het team door de zware auto drieënhalf tot vier tiende per rondje. Dontje vraagt zich daarom af waar het te zware gewicht vandaan komt, maar voorop staat dat Red Bull veel tijdwinst kan halen als ze een lichtere auto hebben. "Hoe minder gewicht je mee neemt, hoe makkelijker het is en hoe directer de auto reageert op de imput van de rijder", voegt Mul uiteindelijk nog toe. 

Lees ook: Sergio Pérez vol vertrouwen: Geluk zal dit weekend terugkeren

Lees ook: Max Verstappen: Interessant om updates van circuit te zien

Lees ook: Waarom een snelheidslimiet niet zou werken in Formule 1

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen