Waarom een snelheidslimiet niet zou werken in Formule 1

3639737

In de nieuwe aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, bespreken de tafelgasten waarom een automatische snelheidslimiet tijdens een safety car-periode niet zou werken in de Formule 1. F1-analist voor Grand Prix Radio Jeroen Mul zegt dat het concept an sich een goed idee is maar in de praktijk moeilijk uit te voeren zal zijn voor Formule 1-auto's. 

Mul legt uit dat het concept is bedacht door de Nederlandse Huub Vermeulen. Vermeulen bedacht een automatische snelheidslimiet waar racewagens aan moesten houden in plaats van een safety car. Bij een Code 60 moeten alle auto's zestig kilometer per uur rijden. Het concept is overgedragen aan meedere GT-kampioenschappen en langeafstands-kampioenschappen die er nu ook gebruik van maken. Mul zegt dat het concept misschien nog niet is geintroduceerd in de Formule 1 vanwege de speelruimte die de coureurs nodig moeten hebben om de banden en remmen op temperatuur te houden.

Snelheidsverschil

De discussie ontstond na een luisteraarsvraag die het concept voordroeg vanwege de onduidelijke gaten tussen coureurs tijdens de safety car-periode. Ziggo Sport-regisseur Rolf Meter zegt ook dat Charles Leclerc op zijn teamradio klaagde over de te langzame safety car. Mul zegt dat het snelheidsverschil tussen de die auto en de F1-auto's te groot is waardoor een safety car op volle snelheid voor coureurs in de F1-auto's aanvoelt alsof ze door de pitstraat rijden. 

Sergio Pérez leidt het veld na de start GP Saoedi-Arabië 2022
Foto: Red Bull Content Pool (Clive Mason/Getty Images)

Delta-snelheid

Mul legt uit dat elke coureur op hun dashboard in de auto een delta krijgen. Een delta is de plus of min-tijd dat de coureur op het moment rijdt, gebaseerd op rondetijden. Met een plus kan een coureur inlopen op zijn voorganger, maar een min betekent dat de coureur moet afremmen omdat hij te dicht op zijn voorganger rijdt. De delta's worden al automatisch berekend door de GPS en daar spelen alle coureurs mee tijdens de safety car-periode. 

Coureur Indy Dontje geeft een voorbeeld vanuit de GT-wereld dat de coureurs in die kampioenschappen van binnenuit de banden op temperatuur proberen te houden door bij te remmen. De coureur rijdt vol gas, stelt de pitlimiter in omdat ze daar tachtig kilometer per uur mogen tijdens de safety car. Zo behouden ze dezelfde snelheid en houden ze de banden warm. In die kampioenschappen worden de rondetijden gecheckt door de marshalls die dan aangeven aan de teams en coureurs als die de volgende ronde iets langzamer moeten rijden. Dontje snapte dan ook niet wat er op Jeddah gebeurde tijdens de gele vlaggen-situatie waardoor de gaten tussen coureurs enerzijds opliepen en dan weer afliepen. 

Tijd verliezen

Mul zegt dat die techniek niet in de Formule 1 toegepast kan worden, omdat de coureurs tijd zouden verliezen als ze gaan remmen. Hij legt uit dat het slingeren wat de coureurs nu doen de meest efficiënte manier is, omdat de F1-coureurs maximaal 150 kilometer per uur mogen rijden en geen afstand willen verliezen. Omdat de coureurs nooit harder mogen en ook niet mogen inlopen zal bijremmen alleen maar tijdverlies opleveren. "60 kilometer per uur werkt sowieso niet, omdat de F1-auto dan bijna afslaat. Het is een briljant idee en in theorie zou het werken, maar in het echt is eht gewoon niet haalbaar", aldus Mul. 

Lees ook: Sergio Pérez vol vertrouwen: Geluk zal dit weekend terugkeren

Lees ook: Max Verstappen: Interessant om updates van circuit te zien

Lees ook: Duur Zwitserland zorgt voor problemen bij budgetplafond Alfa Romeo

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden