F1 aan Tafel: Zitje Piastri is voorzet op Williams-Renault deal

01-Oscar-Piastri-PREMA-Racing-C-Formula-Motorsport-Limited-2

Volgens de laatste geruchten neemt F2-kampioen Oscar Piastri het Williams-stoeltje van Nicholas Latifi over. Dat kan zelfs al gebeuren na de Grand Prix van Canada. Volgens F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, is dat een voorzet op een Williams-Renault deal.

De Australische coureur, die in 2021 Formule 2-kampioen werd, heeft na zijn kampioenschap geen zitje in de Formule 1 weten te bemachtigen. Hij is verbonden aan Alpine, maar het Franse team wil hem niet in de wagen zetten ten koste van Fernando Alonso of Esteban Ocon. Daarom proberen de Fransen hem bij een team elders onder te brengen. Daar lijkt nu Nicholas Latifi de dupe van te worden. De Canadese coureur kende aan het eind van 2021 een opleving met enkele sterke resultaten, maar in de nieuwe Formule 1-wagens weet hij geen potten te breken. Nu Williams tegenwoordig financieel gezonder is, heeft het team ook niet meer de Canadese dollars nodig die Latifi meebrengt. Naast het grote talent van Piastri, heeft Williams volgens de gasten van F1 aan Tafel nog een voordeel door hem een zitje te geven: Een motorendeal met Renault.

nicholas latifi monaco 2022

"Meer dan logisch"

Olav Mol, F1-commentator bij Grand Prix Radio, vindt de mogelijke coureurs- en motorenwissel meer dan logisch. "Het geld van Latifi zit waarschijnlijk vooral in aandelen. Hij draagt zelf niet zozeer mee aan het budget. Maar belangrijker, met Piastri als coureur is het voor het team ook aantrekkelijk om met Renault-motoren te gaan rijden." "Mercedes heeft aangegeven dat ze drie klantenteams te veel hebben, Renault heeft maar één team met Alpine, die motoren lopen nu behoorlijk hard én zijn bovendien nog betrouwbaar ook", voegt oud-teambaas, coureur en vaste kracht bij Grand Prix Radio Frans Verschuur toe. 

Terugkeer naar succesformule?

Williams-Renault is een historische combinatie. Met Renault als partner boekte Williams haar grootste successen: Van 1989 tot en met 1997 leverde Renault motoren aan het Engelse team en wonnen ze vier rijderskampioenschappen en vijf constructeurskampioenschappen. Nigel Mansell, Damon Hill en Jacques Villeneuve wonnen met de combinatie hun eerste en enige kampioenschap, terwijl Alain Prost zijn carrière afsloot met een vierde wereldtitel. Ook in 2012 en 2013 reed het team kortstondig met Renault-motoren, maar dat leverde alleen de befaamde overwinning op van Pastor Maldonado in Spanje. Sinds 2014 maakt Williams gebruik van de hybride turbomotor van Mercedes.

F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, verschijnt iedere maandagavond op je favoriete streamingplatform.

Lees ook: Oscar Piastri op weg naar Williams voor stoeltje in 2023

Lees ook: Dubbele DNF Bakoe kopzorg voor Mattia Binotto

Lees ook: Discussie penalty's voor veroorzaken vlaggen tijdens kwalificatie laait op

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen