F1 herinnert Roland Ratzenberger: zijn nalatingen aan de koningsklasse

Roland Ratzenberger 1

Op 30 april 1994 overleed Roland Ratzenberger tijdens de Grand Prix van San Marino, beter bekend als de Grand Prix van Imola. Het weekend in 1994 zou de boeken ingaan als een van de meest treurige gebeurtenissen in de autosport geschiedenis. Vandaag, 28 jaar later, herinnert de Formule 1-wereld nog altijd het tragische incident van de Oostenrijker tijdens de zaterdagkwalificatie in Imola.

Roland Ratzenberger was een Oostenrijks autocoureur, die onder andere in de Formule 3000, de Formule Nippon en de Formule 1 actief was. Ook reed hij in 1989 voor het eerst in de Le Mans series. Later deed hij hier nog vier keer meer aan mee tussen 1990 en 1993. Hij zou in zijn carrière niet verder komen dan drie Formule 1 races. 

Formule 1-debuut

Wat velen niet weten is dat Ratzenberger enkel drie races heeft gereden in de Formule 1. Wat nog minder mensen weten is dat de coureur in 1991 al bijna zijn Formule 1-debuut zou hebben gemaakt. Dit voor het team van Jordan. Helaas voor Ratzenberger had zijn Japanse sponsor, die hem aan zijn zitje had moeten helpen, financiële problemen. Het Formule 1 avontuur werd voor Ratzenberger dus uitgesteld tot het seizoen van 1994, waar hij in Brazilië zijn echte debuut zou gaan maken.

 

 

Dit debuut maakte hij uiteindelijk voor het nieuwe Simtek team. Zij boden Ratzenberger een magere vijf-races contract aan. Zijn eerste race in Brazilië was maar van korte duur. De 107 % regel gooide roet in het eten voor de Oostenrijker. Deze regel hield in dat alle coureurs in de kwalificatie binnen 107 % van de tijd van de nummer één moeten blijven en anders worden gediskwalificeerd. Ratzenberger zou de race van dat weekend dus niet starten.

Race twee in Japan was voor Ratzenberger bekender terrein. Hij heeft hier al vaak mogen rijden in zijn eerdere jaren in de autosport. Hij startte de Grand Prix van Japan als 26ste, maar reed knap naar voren en wist zich uiteindelijk als elfde over de eindstreep te rijden. 

Fataal incident

30 april 1994 is een dag die de Formule 1-wereld niet snel zal vergeten. De dag van de kwalificatie op Imola, waar op de vrijdag al eerder een zwaar incident had plaatsgevonden met de jonge Barrichello. Het zou een discutabel verloop van het weekend opleveren, nadat meerdere coureurs niet blij waren met de veiligheidsnormen in San Marino. Dit bleek tijdens de zaterdagkwalificatie ook uit te draaien op een desastreus einde van het leven van Oostenrijker Roland Ratzenberger.

Ratzenberger Imola
Ratzenberger crash Imola 1994

Nadat hij eerder zijn voorvleugel verloor maar toch door wilde kwalificeren, verloor Ratzenberger de controle over zijn bolide en knalde hij met een snelheid van 314,5 kilometer per uur in de muur. Hij brak hierbij zijn nek en kreeg een schedelbasisfractuur. Hulp was meteen ter plekke, maar tevergeefs. Live tv gaf beelden weer van het reanimeren van de coureur, maar later bleek dat Ratzenberger tijdens zijn rit naar het ziekenhuis overleden was aan zijn verwondingen. Tijdens de zondagrace later dat weekend, verloor de Formule 1 ook racelegende en volgens velen de beste coureur aller tijden, Ayrton Senna, aan een dodelijk ongeluk op hetzelfde circuit.

Veiligheidsmaatregelen

Mede door de crash van Ratzenberger heeft de Formule 1 vanaf het grand prix weekend in Imola in 1994 veel maatregelen genomen wat betreft de veiligheid in de Formule 1. Zo zouden er per direct hogere cockpitranden komen voor de veiligheid van het hoofd en de romp, zwaardere crashtests worden uitgevoerd en in 2003 zou het nieuwe HANS systeem ingevoerd worden, die het hoofd en de nek zou ondersteunen. Door middel van een beugel te koppelen tussen de schouders van de coureur en de bolide, zorgt dit systeem voor een betere stabiliteit van het hoofd en de nek wanneer een coureur zou crashen. Het systeem is zo gemaakt dat het de bewegingen van de coureur niet beperkt tijdens het racen. Tot op heden wordt dit systeem nog steeds gebruikt in de Formule 1. Deze maatregelen, allemaal ingevoerd na het letsel van Ratzenberger, opgelopen tijdens de crash in 1994.

Lees ook: Alfa Romeo nog niet zeker van toekomst in F1

Lees ook: Aston Martin heeft progressie nodig om Vettel te behouden

Lees ook: Schumacher: keuze voor Sainz logische keuze

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden