F1 kalender voor 2023 bekend, 24 races totaal

door Anouk Ros
Zaterdag Monza start:finish

De Formule 1 racekalender voor 2023 is bekend. Er staan 24 races op de planning, waardoor het seizoen van begin maart tot eind november duurt. De kalender ziet eruit zoals we die gewend zijn van afgelopen jaren, met een paar aanpassingen.

De huidige kalender telt 22 races. Dit heeft ook te maken met het wegvallen van de Grand Prix van Rusland, door de situatie daar en in Oekraïne. Deze race zien we niet terug op de kalender van volgend seizoen, evenals de race in Frankrijk. Wel zijn China en Qatar terug van weggeweest. Beide circuits stonden afgelopen jaar niet op de kalender. En nieuwkomer Las Vegas mag ook niet ontbreken. "De aanwezigheid van 24 races op de FIA Formula One World Championship-kalender van 2023 is een verder bewijs van de groei van de sport op wereldniveau", zo vertelt Mohammed Ben Sulayem, voorzitter van de FIA. 

Weinig verandering

Op het eerste oog lijkt de kalender voor 2023 niet beduidend anders dan andere jaren. Zoals we van de Formule 1 gewend zijn, wordt het seizoen geopend in Bahrein en afgesloten in Abu Dhabi. Maar ondanks dat de kalender er vergelijkbaar uitziet in vergelijking met vorige jaren, zijn er toch enkele veranderingen. Zo wordt het raceseizoen nog langer, van begin maart tot eind november, wat met 24 races ook haast niet anders kan. Het seizoen zal in totaal drie weken langer duren dan momenteel het geval is. De Grand Prix van Nederland wordt een week naar voren geschoven ten opzichte van huidig en vorig seizoen. Daarmee wordt Zandvoort de eerste race na de zomerstop. De Grand Prix van België, die voorheen in dit weekend gehouden werd, schuift op naar 30 juli, als laatste race vóór de zomerstop. 

Amerika

Amerika wordt met drie races in 2023 goed vertegenwoordigd. Naast Austin, waar al jaren geracet wordt, en Miami, dat vanaf huidig seizoen op de kalender staat, reist de Formule 1 vanaf volgend jaar ook af naar Las Vegas. Deze nieuwe race is de voorlaatste op de kalender, waarna we direct doorgaan naar Abu Dhabi voor de seizoensafsluiter. 

Lees ook: F1 aan Tafel: 'De Vries wordt het niet'

Lees ook: Nyck de Vries bevestigt gesprekken met meerdere teams

Lees ook: Damon Hill: Reserverol Ricciardo logisch

door Anouk Ros

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden