F1-teams en FIA vergaderen na verhitte discussie over porpoising

mercedes russell hamilton miami

De technisch directeuren van de tien Formule 1-teams en Nikolas Tombazis, de technisch directeur van de FIA, gaan komende week vergaderen over het oplossen van porpoising, nadat er afgelopen weekend veel controverse ontstond. Zo meldt Motorsport.com.

Op de vooravond van de Grand Prix van Canada stuurde de FIA een technische richtlijn naar de teams. De FIA wilde iets doen aan het porpoising om veiligheidsoverwegingen en die beslissing viel niet bij iedereen in goede aarde. De technische richtlijn werd kort voor het weekend aangekondigd, het was niet duidelijk of de regels gelijk zouden gelden en verder wilde de FIA deze technical directive omzetten in een definitieve regelwijziging. Dat was tegen het zere been van met name Red Bull, Ferrari en Alpine. Zeker toen duidelijk werd dat Mercedes een geüpdate vloer had meegenomen met een extra kabel, om het stuiteren tegen te gaan. Wisten zij al dat de technische richtlijn zou komen? Dat vermoeden hadden meerdere teams, waaronder dus Alpine. De Franse renstal dreigde dan ook gelijk met een protest tegen Mercedes en tegen de nieuwe vloer. Na vrijdag gebruikte Mercedes die vloer dan ook niet meer. 

Kookpunt

Op zaterdagochtend bereikte deze saga zijn hoogtepunt, toen Mercedes-teambaas Toto Wolff helemaal los ging tegen zijn collega-teambazen in het hoofdkwartier van Stefano Domenicali. Hij was woedend op zijn concullega's omdat ze "een front vormen tegen Mercedes". Er werd dus geen oplossing bereikt. De FIA wil daarom komende week opnieuw vergaderen over dit onderwerp en nodigen daarbij alle technisch directeuren van de Formule 1-teams uit. 

toto wolff mercedes

Massademper

De teams krijgen de data, die de FIA afgelopen weekend verzameld heeft, bij deze vergadering te zien en verder wil de FIA oplossingen voor op de langere termijn bespreken. Mogelijk worden massadempers weer toegestaan. Dat fenomeen gebruikte Renault in 2006, maar werd halverwege dat jaar, na een klaagzang van Ferrari verboden. Renault had dat in de winter van 2006 ontwikkeld omdat de R25, de 2005-bolide, erg stijf was aan de voorkant. Ze konden daardoor niet goed op de kerbs rijden. Door de massademper kon dat wel, al werd de auto wel tien kilo zwaarder, maar de coureurs hadden veel meer vertrouwen in de voorkant van de auto. Volgens Renault was die vondst ongeveer een seconde aan tijdwinst waard, maar halverwege het seizoen werd dat dus verboden, nadat de FIA het reglement aanpaste. 

Lees ook: Daniel Ricciardo: We waren gewoon niet snel genoeg

Lees ook: Charles Leclerc: Erg frustrerende race

Lees ook: Toto Wolff waakt voor teveel optimisme na sterke race

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen