Ferrari doet weer mee om de prijzen: "Het kampioenschap kan in één of twee weekenden veranderen"

leclerc ferrari fans imola

Ferrari-teambaas Frédéric Vasseur verlaat Imola met gemixte gevoelens, hij denkt dat er toch meer in had gezeten dan een derde en vijfde plek. Het team uit Maranello heeft door upgrades wel een inhaalslag gemaakt op Red Bull en dus kijkt de Fransman uit naar de toekomst en een mogelijk gevecht om het kampioenschap. 

Monza is misschien wel de echte thuisrace van Ferrari, maar Imola ligt niet ver van hun fabriek in Maranello. Er is altijd enorm veel steun wanneer de Scuderia op eigen bodem racet en de Grand Prix van Emilia-Romagna was geen uitzondering. Maar met die steun komt ook druk. Ferrari leek ijzersterk te beginnen aan het weekend met Charles Leclerc die beide trainingen op de vrijdag leidde. Bij Red Bull verliep het erg moeizaam en dus was de kans aanwezig dat het Italiaanse team voor de eigen fans om de overwinning kon vechten. Uiteindelijk was het toch Max Verstappen die er met de pole en de winst vandoor ging en was het niet Ferrari, maar McLaren met Lando Norris die de Nederlander flink onder druk wisten te zetten. 

Hoewel een derde en een vijfde plaats geen slecht resultaat is, vroeg teambaas Fred Vasseur zich af wat er had kunnen gebeuren. "Over het algemeen is het een soort gemengd gevoel voor mij, want ik denk dat we een stap voorwaarts hebben gezet, McLaren heeft waarschijnlijk hetzelfde gedaan als wij", zei hij na afloop in gesprek met F1.com. "We compenseren denk ik deels de delta met Red Bull en we zijn nu niet ver weg. Ik ben een beetje gefrustreerd omdat ik denk dat als we een 1-2 in de kwalificatie zouden hebben, we het vandaag in de race ook zouden halen. Als we iets misten, was het in de kwalificatie en niet in de race."

leclerc ferrari fans imola
Foto: Ferrari Press Office

Marges zijn klein

Imola is een circuit waar inhalen lastig kan zijn, helemaal omdat de enige DRS-zone werd ingekort voor 2024. Hoewel er inhaalacties waren, kwamen deze meestal tot stand als gevolg van het feit dat de ene coureur een veel groter bandenvoordeel had dan de andere, dus de kwalificatie was in veel opzichten de doorslaggevende factor. Maar het goede nieuws voor de fans is in ieder geval dat de gaten vooraan kleiner lijken te worden. Hoewel Ferrari nog geen pole position heeft gepakt, kloppen ze wel degelijk op de deur. De marges waren klein op zaterdag en opnieuw op zondag in Imola, wat een hint zou kunnen zijn op wat komen gaat. "Het is goed nieuws voor mij, goed nieuws voor de F1 en goed nieuws voor het kampioenschap. Je hebt drie teams binnen zeven seconden na 63 ronden, wat minder dan een tiende per ronde is. Het was bijna hetzelfde als aan het begin van het weekend", verklaart Vasseur.

De Ferrari-teambaas kijkt erg uit naar de toekomst. "Ik denk dat er overal concurrentie zal zijn. De set-up van de auto zal volgende week in Monaco cruciaal zijn, net als de prestaties van de coureur", vertelt de Fransman. Volgens hem zal het tempo van het brengen van upgrades doorslaggevend zijn. "Wat wel waar is, is dat we nu op het punt zijn aanbeland dat we de ontwikkeling moeten versnellen. Stel je voor dat iemand een race eerder een upgrade zou kunnen brengen, terwijl je drie teams binnen een tiende hebt, kun je van P5 naar P1 springen. Het betekent dat we moeten versnellen."

Er is nog van alles mogelijk dit seizoen

Waar het aan het begin van het seizoen de kant van Red Bull op leek te gaan, is het kampioenschap in 2024 een nieuw leven ingeblazen door de inhaalslag van Ferrari en McLaren. En met nog zoveel races te gaan, wilde Vasseur graag uitdrukken hoeveel er in 2024 nog kan gebeuren. "Ten eerste hebben we slechts zeven van de 24 races gereden, wat betekent dat er nog 17 te gaan zijn. Vorig jaar stonden we op dit punt van het seizoen honderd punten achter op Aston Martin en eindigden we honderd punten voor hen", legt hij uit. "Het betekent dat het einde van het kampioenschap nooit na race zeven is. Dit seizoen geldt dat des te meer, want het gat is heel klein. Het komt niet vaak voor dat je zes of mogelijk acht auto's hebt die een race kunnen winnen. Het betekent dat als je niet in een goede vorm bent, je van P1 naar P8 kunt gaan, en op P8 scoor je bijna geen punten. Het betekent dat het kampioenschap in één of twee weekenden kan veranderen."

Voor nu is het team van Ferrari vooral gefocust op het aankomende weekend in Monaco. "Er zijn nog 17 weekenden te gaan, laten we ons concentreren op Monaco en niet denken aan het kampioenschap, dat is in ieder geval wat ik morgen aan mijn jongens zal vertellen. Het is heel moeilijk om Monaco te voorspellen. Wat ik wel kan zeggen is dat ik twee coureurs zal hebben die gemotiveerd zijn. Tot nu toe waren we altijd competitief in Monaco, maar nogmaals, deze is heel moeilijk te voorspellen", aldus Vasseur. 

Lees ook: Olav Mol over gevecht om leiding: "Iedereen heeft hier op gewacht"

Lees ook: Carlos Sainz na P5 in Imols: "Het was erg lastig voor mij"

Lees ook: Leclerc eerste Ferrari-coureur op podium sinds Schumacher in 2006

 

 

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden