FIA beperkt politieke statements van coureurs

door Coert Gillissen
hamilton black lives matter

Dankzij een update aan de International Sporting Code door de FIA, moeten F1-coureurs voortaan geschreven goedkeuring van de FIA ontvangen alvorens ze een politiek statement mogen maken.

De FIA heeft een item toegevoegd onder het artikel dat gaat over het overtreden van regels. Vanaf 2023 is het verboden om "algemene vertoningen van politieke, religieuze en persoonlijke uitingen te maken die in strijd zijn met het algemene principe van neutraliteit die de FIA promoot middels haar statuten." Desbetreffende uitingen worden alleen toegestaan als de coureur in kwestie "geschreven goedkeuring" heeft ontvangen van de FIA. 

Volgens een FIA-woordvoerder is de verandering toegepast om het concept van sportieve neutraliteit te waarborgen. Ook wordt er benadrukt dat de FIA geïnvesteerd is in het verbeteren van diversiteit en inclusiviteit. 

Lewis Hamilton vrijdag Oostenrijk
Ook in 2022 reed Hamilton meerdere keren met zijn regenboog-helm

Geen helm met regenboogvlag in Qatar?

Afgelopen seizoenen kwamen met name Lewis Hamilton en Sebastian Vettel in actie voor lokale en wereldwijde problemen, zoals rassendiscriminatie, LGBTQ+ acceptatie en klimaatcrises. In 2021 reed Hamilton met een regenboog op zijn helm tijdens de races in Saoedi-Arabië, Qatar en Abu Dhabi. Onder de nieuwe regels zal dat niet meer kunnen, aangezien deze landen zich zeer constervatief opstellen richting LGBTQ+ personen. Ook het aankaarten van klimaatproblemen in Canada, zoals Vettel dit seizoen in Montreal deed, lijkt niet meer mogelijk. 

Waar de FIA vroeger vooral de veiligheid in de sport controleerde en verbeterde, komen er nu regels bij die niets te maken hebben met de sport an sich. Hoewel coureurs nog steeds persoonlijke uitingen kunnen en mogen maken, worden ze nu wel gestraft als de FIA het niet schikt. Hun vrijheid van meningsuiting wordt daarmee beperkt, waarmee de FIA zich op potentieel dun ijs begeeft. Het valt te bezien of een Lewis Hamilton onder de indruk zal zijn van de nieuwe regels.

Lees ook: Esteban Ocon: van caravan naar villa

Lees ook: Toto Wolff: "Binotto hield het langer vol dan ik dacht"

Lees ook: Martin Brundle verwacht Mercedes weer vooraan in 2023

door Coert Gillissen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden