FIA doet onderzoek naar Hitler-saluut Russische karter

11 apr 2022 door Coert Gillissen
alonso sprint imola

De FIA start een onderzoek naar karttalent Artem Severiukhin. De 15-jarige Russische karter bracht na een overwinning in het Europese Kartkampioenschap een Nazi-begroeting.

Vanwege de Russiche aanval op Oekraïne mogen Russische en Belarussische coureurs alleen onder een neutrale vlag meedoen aan FIA-kampioenschappen. Hiervoor dienen ze ook voorwaardes te ondertekenen, waar onder andere in staat dat ze geen publieke steun uitspreken voor de oorlog van Poetin. Severiukhin racet met een Italiaanse licentie in het FIA Karting European Championship en won de finalerace van de seizoensopener op Portimão. Tijdens de podiumceremonie bracht hij zijn hand naar de borst en maakte vervolgens een Nazi-saluut. Hierna barstte hij in lachen uit. 

FIA start onderzoek

Maandagmiddag reageerde de FIA op het incident. Op Twitter kondigt de wereldwijde motorsportfederatie aan dat ze het 'onacceptabele gedrag' van Severiukhin onmiddelijk onderzoeken. Op korte termijn communiceert de FIA de vervolgstappen. Severiukhin weerlegt volgens Motorsport.com dat hij een Nazi-saluut bracht. Volgens de Russische karter was hij gewoon de overwinning aan het vieren met vrienden en familie, die tegenover het podium stonden. "Ik was erg blij want ik had de race gewonnen. Ik kom uit Rusland. Ik bedankte het team en mijn Russische familieleden. Iemand zag een slecht gebaar in mijn acties, maar dat klopt niet. Ik bedankte ze slechts. Ik ben Russisch, ik kom uit Rusland en ik sta voor mijn land." 

Kartteam ontbindt contract

Ook het kartteam van Severiukhin, Ward Racing, is met een statement gekomen. Op Instagram laat het Zweedse team weten dat ze zich schamen en dat ze achter de Zweedse steun aan Oekraïne staan. Tevens bieden ze excuses aan, aan personen die door de acties van Severiukhin gekwetst zijn. Tenslotte ziet Ward Racing geen mogelijkheid in verdere samenwerking met de Rus en meldt het zijn contract te ontbinden.

Lees ook: Toto Wolff: "Michael Masi werd gevaar voor de sport"

Lees ook: Max Verstappen ontevreden over trage Aston Martin Safety Car

Lees ook: Helmut Marko: "Kan even duren voordat het beter gaat"

11 apr 2022 door Coert Gillissen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen