FIA gaat regelgeving omtrent gereduceerde punten herzien

door Zus Veldkamp
FIA_Turkey09_418_7

De FIA gaat de regels omtrent gereduceerde punten herzien. Tijdens de Grand Prix van Japan ontstond er onduidelijkheid over het aantal punten wat vergeven zou gaan worden. Door de regen was er niet de volledige afstand verreden. Dit laat de FIA weten in een statement.

Tijdens de Grand Prix van Japan ontstond er enige onduidelijkheid over het aantal punten wat er vergeven zou gaan worden. Dit omdat door de regen niet de volledige race afstand gereden kon worden. In de regels staat onduidelijk of er dan gereduceerde punten gegeven worden of dus de volledige punten. In Japan zijn uiteindelijk de volledige punten gegeven, maar de FIA gaat de regelgeving anders noteren zodat het de volgende keer duidelijk is. 

Blunder in Japan?

Lang was er onduidelijkheid tijdens de Grand Prix van Japan of er wel of niet volledige punten vergeven werden. Zo wist Max Verstappen dus ook niet of hij nou wel of geen wereldkampioen zou worden. Uiteindelijk zijn er volledige punten gegeven ondanks dat er onduidelijk was. Volgens de regelgeving heeft de FIA juist gehandeld. "Tijdens de Grand Prix van Japan werd artikel 6.5 van het sportief reglement van de Formule 1, wat betrekking heeft tot het tijdslimiet van de race en de puntenverdeling, correct toegepast", aldus het statement. De FIA laat echter ook weten dat ze de formulering zullen aanpassen zodat dergelijke fouten niet meer gemaakt kunnen worden. "De formulering van het reglement zal echter worden herzien om meer duidelijkheid te scheppen. Dit doen we tijdens de volgende herziening van het sportief reglement."

Race start Verstappen Leclerc Japan 2022
Foto: Getty Images - Red Bull Content Pool

Spa 2021

artikel 6.5 van het sportief reglement van de Formule 1 kwam nadat er Tijdens de Grand Prix van België in 2021 de helft van de punten vergeven was, ondanks dat de coureurs, onder de safety car, maar twee rondes gereden hebben. Doordat er maar twee rondes gereden waren, maar wel de helft van de punten vergeven waren wilde de FIA daar een regel op. Zo hebben ze daar een schema op gemaakt waar in staat hoeveel punten iedereen krijgt bij de verreden afstanden. Zo krijgt de racewinnaar bij minder dan 25 procent van de race zes punten, tussen de 25 en 50 procent dertien punten, tussen de 50 en 75 procent negentien punten en boven de 75 procent gaat het om de volledige punten. Echter is dit schema verkeerd geintrepeteerd en geldt dit alleen als een race na een rode vlag niet meer uitgereden gaat worden. In Japan werd de race wel uitgereden, alleen niet de volledige afstand. Om die verwarring te voorkomen gaat de FIA dus de regels anders formuleren. 

Lees ook: Het circuit van Austin: Circuit Of The Americas

Lees ook: Haas tekent nieuwe titelsponsor voor 2023

Lees ook: Toto Wolff: Willen seizoen sterk eindigen

 

 

 

door Zus Veldkamp

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen