FIA introduceert show and tell sessies

door Olav van Boxtel
alonso sprint imola

De FIA gaat een nieuwe technische sessie introduceren. Het gaat om een zogeheten 'show and tell' waarin de teams voorafgaand aan elk raceweekend aan de media de nieuwe technische veranderingen aan de auto zullen toelichten.

Door de nieuwe reglementen van het 2022 seizoen, gaf de FIA eerder al aan meer open en transparant te willen zijn richting de fans en de media over de veranderingen in de sport. Nu licht de FIA dan ook toe dat de nieuwe 'show and tell' sessies erop zijn gericht meer informatie te verstrekken over de nieuwste technische ontwikkelingen van de bolides. Dit zal voorafgaand aan elk raceweekend plaatsvinden. 

Nieuwe reglement

Het nieuwe reglement wordt zo, dat teams een document moeten opstellen aan de FIA voorafgaand aan een nieuw raceweekend, waarin staat welke veranderingen er plaats hebben gevonden aan de auto ten opzichte van het vorige weekend. Dit moet op elke donderdagmiddag worden gedeeld met de FIA. Op vrijdag volgt de eerste 'show and tell' sessie, binnen 90 minuten voor aanvang van FP1. Zo kunnen media de auto, met alle onderdelen die ook daadwerkelijk worden gebruikt in de sessies, nadrukkelijk specifiek bekijken en eventuele veranderingen waarnemen. De teams zullen in deze tijd beide bolides uit de stal halen en tentoonstellen.

Achtervleugel RB18 2022
Red Bull bolide RB18

De tweede 'show and tell' sessie zal 30 minuten ná kwalificatie plaatsvinden. Dit omdat na de kwalificatie alle nieuwe gemonteerde onderdelen aan de auto's niet meer veranderd kunnen worden en dus permanent aan de auto zullen zitten dat raceweekend. In deze sessie zullen vijf teams worden uitgekozen door de FIA, die allemaal enkel één bolide tentoon hoeven te stellen. In deze tweede sessie na de kwalificatie zal elk team ook één teamlid naar voren sturen om vragen te beantwoorden en een praatje te houden wat betreft de veranderingen aan de auto ten opzichte van de eerste 'show and tell' sessie op vrijdag.

Nieuwe periode

Sportief directeur van de Formule 1, Ross Brawn, zegt dat de nieuwe sessies een nieuwe periode van de Formule 1 inleiden, waarin zowel media als fans die geïnteresseerd zijn in de technische ontwikkelingen van de sport, meer betrokken zullen worden.

Ross Brawn Mercedes
Ross Brawn bij Mercedes 2013

 

Lees ook: Hamilton raakte vertrouwen in FIA kwijt

Lees ook: Red Bull Racing in gesprek met Porsche

Lees ook: Russell blij met introductie VAR in Formule 1

 

 

door Olav van Boxtel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen