FIA onderzoekt oorzaak grasbranden op circuit in China

Lando Norris China 2024

De FIA is er nog niet achter wat de oorzaak is van de mysterieuze brandjes in het gras naast de baan op het Shanghai International Circuit. De FIA denkt dat de vonken die onder de auto's vandaan komen een rol spelen in het probleem, maar kunnen het fenomeen niet definitief verklaren. Er wordt onderzocht wat de precieze oorzaak is.

Zowel tijdens de eerste vrije training als tijdens de sprintkwalificatie ontstond er een kleine brand in het gras naast de baan op het Shanghai International Circuit. In de vrije training werd de sessie stilgelegd met een rode vlag zodat de brand geblust kon worden. Later, aan het einde van SQ1, was het echter opnieuw raak en kon het gras tussen de sessies door geblust worden. Op twee verschillende plekken langs de baan, bocht vijf en bocht zeven, zijn inmiddels zwarte verkoolde plekken in het gras te zien. Omdat er tijdens de sprintkwalificatie voor de tweede keer in korte tijd brand op het gras ontstond, is de FIA van plan om vandaag een grondiger onderzoek uit te voeren om de definitieve oorzaak te achterhalen en het probleem op te lossen. Zo hoopt de FIA te kunnen voorkomen dat er tijdens toekomstige sessies brand ontstaat. 

Vonken van auto's

De FIA is tussen de vrije training en sprintkwalificatie al even gaan kijken naar de situatie op de baan om de oorzaak van de brandjes proberen te achterhalen. De FIA vermoedt dat de brandjes te maken hebben met de vonken die onder de auto's vandaan komen, zo is te lezen in een statement van de FIA. De FIA wijst de vonken die in het gras terecht komen aan als mogelijke oorzaak van de brandjes omdat er voor het eerst met de nieuwe generatie auto's op het Shanghai International Circuit gereden wordt. De nieuwe generatie auto's hebben een groter ground-effect waardoor de onderkant van de auto's meer vonken als de auto lager is afgesteld. Toch is de FIA er niet zeker van dat vonken de daadwerkelijke boosdoener zijn, gezien de vochtige grond en de onnatuurlijke manier waarop het vuur zich verspreidt over het gras. Het is nog niet bekend of de FIA maatregelen neemt om het probleem op te lossen.

Lees ook: Lando Norris pakt pole tijdens natte sprintkwalificatie

Lees ook: Red Bull Racing: "We gaan beter om met graining"

Lees ook: Lance Stroll op kop tijdens eerste vrije training in China

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden