Lando Norris pakt pole tijdens natte sprintkwalificatie

Lando Norris VT1 China

Lando Norris start de sprintrace vanaf pole position. Tijdens een natte en chaotische SQ3 is de Brit de snelste. Lewis Hamilton start vanaf de tweede plek en Fernando Alonso vanaf de derde plek. 

Dat Lando Norris de snelste tijd zou rijden tijdens de sprintkwalificatie hadden weinig mensen verwacht. Op voorhand zagen de kaarten voor McLaren er niet goed uit op dit circuit. Toch weet de Brit zich te onderscheiden in natte omstandigheden. Max Verstappen had wat meer moeite met het natte circuit in China en start de sprintrace vanaf de vierde plek. 

SQ1

Al in SQ1 was de baan aan de vochtige kant, hier en daar vielen zelfs wat druppeltjes. Toch bleef het over het algemeen droog op de baan. In eerste instantie lijken de onderlinge verschillen klein, totdat daar de coureurs van Red Bull komen. Eerst is het Max Verstappen die viertiende sneller is dan de concurrentie, maar uiteindelijk is Sergio Pérez nog eens drietiende sneller dan zijn teamgenoot. Veel coureurs rijden twee snelle rondes achter elkaar, dit omdat er verplicht met de mediumband gereden moet worden. Uiteindelijk nemen we afscheid van Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alexander Albon, Yuki Tsunoda en Logan Sargeant. Sergio Pérez, Lando Norris en Max Verstappen vormen de top drie. De snelste tijd is een 1:36.110. Maar nog voordat SQ1 afgesloten kan worden vliegt net zoals in VT1 het gras wederom in de fik, ditmaal in bocht 5. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sky Sports F1 (@skysportsf1)

SQ2

SQ2 wordt dan ook even uitgesteld zodat de brand geblust kan worden. Wat nou precies de reden is van het gras wat in brand vliegt is onbekend. Doordat er wat vertraging is opgelopen geeft dat het weer de kans om de overhand te nemen. Het begint steeds meer te druppelen, dus de coureurs willen zo snel mogelijk naar buiten. Hierdoor is het ietwat chaotisch in de pitstraat. Niemand wil elkaar er tussenlaten, sommigen gaan twee wijd de pitstraat uit. De enige die een risico neemt is Red Bull, zij blijven zo lang mogelijk binnenstaan om gebruik te maken van de bandenwarmers. Het werkt, want Verstappen gaat naar de snelste tijd. Zodra iedereen één snelle ronde heeft gereden begint het steeds harder en harder te regenen, SQ2 zit er dan ook op. George Russell, Kevin Magnussen, Nico Hülkenberg, Daniel Ricciardo en Lance Stroll halen SQ3 niet. Max Verstappen, Charles Leclerc en Sergio Pérez vormen de top 3. De snelste tijd is een 1:35.606.

SQ3

En daar is de regen, dus kan de chaos beginnen. Alle coureurs gaan op de intermediate banden naar buiten, maar die blijken niet de juiste keuze te zijn. Toch is er geen enkele coureur die ervoor kiest om op de full wets te rijden. Iedereen is aan het glijden en Charles Leclerc spint zelfs. Hij moet naar binnen om zijn voorvleugel te laten vervangen na een touché met de muur. Zelfs Verstappen heeft moeite met het vinden van grip, zijn tijd wordt tot tweemaal toe afgepakt vanwege track-limits. Ook Lando Norris heeft er moeite mee en raakt twee keer zijn tijd kwijt. Dan lijkt het er even op dat Fernando Alonso de snelste is, maar hij wordt afgelost door Lewis Hamilton. Toch is het Lando Norris die 2 seconde vindt op de tijd van Hamilton, maar die tijd wordt afgepakt en Hamilton heeft voor een paar minuten pole. De rondetijd van Norris wordt hersteld en komt boven Hamilton te staan. Hij start de sprintrace vanaf pole position

Lees ook: FIA onderzoekt oorzaak grasbranden op circuit in China

Lees ook: Hero or Zero: VT1 en sprintkwalificatie in China

Lees ook: F1-teams en Pirelli waren niet op de hoogte van 'geverfd' asfalt Shanghai

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden