FIA onthult details na onderzoek Abu Dhabi later deze week

door Jacobine van den Berg
3639737

De FIA komt later deze week pas met het actieplan naar aanleiding van het onderzoek dat gedaan is naar de gebeurtenissen in de Grand Prix van Abu Dhabi. Dat heeft de organisatie laten weten in een statement.

De F1 Commission kwam maandag bijeen voor een reguliere vergadering. Toch stond het onderzoeksrapport van de FIA naar de Grand Prix van Abu Dhabi hoog op de agenda. Het rapport is intern met alle F1-teams gedeeld, maar er zijn nog geen details bekend geworden. Dat heeft te maken met de feedback van de teams, die de kersverse FIA-president Mohammed Ben Sulayem wil verwerken in het defintieve rapport. In een korte verklaring over zegt de mondiale autosportfederatie: "De FIA-president had de leiding over diepgaande gesprekken over de Grand Prix van Abu Dhabi in 2021. Feedback van de F1 Commission over de gebeurtenissen worden in de analyse van de president verwerkt en hij zal in de komende dagen meer details geven over structurele veranderingen en een actieplan na Abu Dhabi."

Bizarre ontknoping

De Grand Prix van Abu Dhabi zorgde in december voor een bizarre ontknoping van een prachtig maar lang Formule 1-seizoen maar de gebeurtenissen waren niet in het voordeel van Mercedes. Wedstrijdleider Michael Masi handelde tijdens de race in strijd met het reglement toen hij de safety car vroegtijdig naar binnen haalde om uiteindelijk nog een laatste ronde op snelheid te kunnen houden. Lewis Hamilton zag hierdoor zijn achtste wereldtitel aan zich voorbij gaan toen Max Verstappen hem in de laatste ronde wist in te halen en daarmee zijn eerste Formule 1-wereldtitel behaalde. Mercedes ging in beroep tegen de beslissing, maar mocht niks veranderen aan de uitslag. Van een eventuele gang naar het CAS werd afgezien. Hamilton liet daarna niets meer van zich horen en er werd zelfs even getwijfeld of de coureur door zou gaan, maar door signalen van Mercedes op sociale media zullen we de zevenvoudig wereldkampioen komend seizoen weer op de grid zien. 

de race Grand Prix Abu Dhabi 2021

Andere besluiten

Tijdens de bijeenkomst van de F1 Commission zijn er wel wel op andere vlakken besluiten genomen. Zo staan er in 2022 weer drie sprintraces op het programma en zijn er conclusies getrokken na de Grand Prix van België. Een raceuitslag zoals die tijdens de zeer korte regenrace op Spa-Francorchamps zal niet meer voorkomen.

Lees ook: Oud-Formule 1-coureur Kvyat maakt overstap naar WEC

Lees ook: Alpine strikt twee talenten voor opleiding

Lees ook: Ricciardo: Masi moet blijven als hij dat zelf wil

 

door Jacobine van den Berg

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen