FIA verbiedt technische innovaties Mercedes en Aston Martin

door Sven Verveld
Mercedes en Aston Martin Gevecht

De FIA heeft bepaalde technische innovaties van Mercedes en Aston Martin verboden voor 2023. De innovaties zouden tegen het concept van de 2022-bolide in gaan.

De Formule 1 in 2022 begon met een compleet nieuwe bolide. De auto's moesten beter te volgen zijn en daardoor moesten er meer inhaalacties komen. Er kwam minder downforce op de bolides en de teams zochten manieren om die downforce terug te winnen. Het team van Mercedes en Aston Martin brachten gedurende het seizoen beide updates mee, die de performance van de auto omhoog moesten brengen. Die aanpassingen gingen tegen het 2022-concept in. De FIA heeft deze updates nu verboden voor het seizoen van 2023, zo meldt Autosport. Dit jaar vielen de twee concepten van de teams nog in grijs gebied. "Ze waren dit jaar legaal", vertelt Nicholas Tombaiz, de single-seater technisch directeur van de FIA. "De reglementen zijn nu aangepast op verschillende manieren om deze oplossingen te stoppen."

Mercedes en Aston Martin
Foto: Aston Martin / Andy Hone

Updates

Mercedes bracht gedurende de Grand Prix van Miami een nieuwe wing endplate mee. Het team had een aantal sleuven gemaakt waardoor er meer downforce ontstond maar waardoor ook de luchtstroom achter de auto gebroken werd. Het team van Aston Martin nam in Boedapest een nieuwe achtervleugel mee, die het gebogen concept van de achtervleugel teniet deed gaan. Ondanks dat de aanpassingen nu verboden zijn is Tom McCullough, teammanager bij Aston Manager, toch trots op het feit dat zijn team een update had gevonden die de rest van de teams niet konden kopiëren.

Lees ook: Daniel Ricciardo keert terug bij Red Bull Racing

Lees ook: Olav Mol verwacht geen terugkeer van Sebastian Vettel

Lees ook: Drie Ferrari's bovenaan tijdens laatste test in Abu Dhabi

 

 

door Sven Verveld

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden