FIA wil regels Right of Review-proces aanpassen

1920x1080-FIA-Formule-1-Vlaggen

De FIA wil de regels omtrent het Right of Review-proces aan gaan passen, zo heeft Motorsport.com vernomen. Deze veranderingen stonden al voor het protest van Haas op de planning. Een van deze regelwijzigingen gaat betrekking hebben op de periode waarin een right of review kan worden aangevraagd. De FIA wil deze periode gaan verkorten naar 96 uur na een race.

Het aanvragen van een right of review bij de FIA, meerdere Formule 1-teams deden het in 2023; Ferrari in Australië, McLaren in Canada en Aston Martin in Oostenrijk. En recent voegde Haas F1 Team zich bij dit rijtje, door tijdens het raceweekend in Brazilië een right of review aan te vragen voor de Grand Prix van Amerika, die dertien dagen daarvoor werd verreden. Haas was namelijk van mening dat er een aantal coureurs waren die meerdere keren de track limits in bocht zes hadden overschreden tijdens de Grand Prix in Austin. Hiervoor waren tijdens en na de race echter geen straffen uitgedeeld door de FIA. Het Amerikaanse Formule 1-team verzamelde bewijs in de vorm van videobeelden en vroeg alsnog een herziening van het resultaat aan. Het nieuwe bewijs werd echter niet als nieuw en significant gezien, dus werd de zaak geseponeerd. Maar Haas maakte wel goed gebruik van de reglementen, omdat een team tot veertien dagen na een grand prix alsnog een right of review mag indienen bij de FIA. 

13-friday-austin Haas F1-2023

FIA wil de reglementen wijzigen

De regels omtrent zo'n Right of Review-proces wil de FIA nu dus gaan aanpassen. Zo wil de mondiale autosportbond de periode waarin een right of review ingediend kan worden, gaan inkorten. Oorspronkelijk was er helemaal geen tijdslimiet voor het aanvragen van een right of review, een team kon in theorie een maand na een race alsnog de uitslag van een race aanvechten. Tegenwoordig heeft een team veertien dagen na een GP de tijd om een right of review in te dienen bij de FIA, maar deze periode moet nu nog verder ingekort gaan worden tot vier dagen, oftewel 96 uur. In uitzonderlijke gevallen mogen de stewards deze periode verlengen tot 120 uur.

Daarnaast zal er voor de teams een prijskaartje aan een right of review-aanvraag komen te hangen. Momenteel is dit nog gratis, maar dit moet een bedrag van 6000 euro gaan worden. Dit bedrag moet een team ook neerleggen om in hoger beroep te gaan. Het bedrag van 6000 euro zal alleen worden terugbetaald als een right of review wordt gehonoreerd door de stewards. 

De FIA wil deze reglementswijzigingen door gaan voeren voor 2024. De Internationale Sporting Code kan echter alleen aangepast worden tijdens de jaarlijkse algemene vergadering, die in december in Bakoe zal gaan plaatsvinden. Deze veranderingen zullen dan niet alleen gelden voor de Formule 1, maar voor alle FIA-kampioenschappen.

 

Lees ook: General Motors nieuws motorleverancier in Formule 1 vanaf 2028

Lees ook: Sergio Pérez wil geschiedenis schrijven in Las Vegas

Lees ook: Christian Horner enthousiast Albon: Ik ben blij dat ik een plek voor hem vond

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden