Formule 1 gaat vanaf 2026 gebruik maken van 'override-modus'

door Jelle Boon
2024 pre season Verstappen

Vanaf het seizoen 2026 zal de Formule 1 gebruik gaan maken van de zogenaamde 'override-modus'. Het systeem zou erg aan het KERS-systeem doen denken en zou ervoor gaan zorgen dat de auto's snelheden van maar liefst 355 km/u kunnen bereiken.

Eerder werd bekend gemaakt dat de motor zelf terug zou worden geschroefd van 550 kW (750 pk) naar 400 kW (535 pk) en dat het batterijelement opgeschroefd zou worden van 150 kW (200 pk) naar 350 kW (470 pk). De reden dat het batterijelement zo omhoog gaat, is om het vermogenverlies van de motor te compenseren. De FIA heeft nu in een document laten weten dat deze nieuwe motor, ondersteund zal worden door de zogehete 'override-modus'. Deze modus is vergelijkbaar met het KERS-systeem, dat van 2009 t/m 2013 werd gebruikt, en zorgt ervoor dat coureurs extra kracht kunnen genereren doormiddel van een knop op het stuur ingedrukt te houden. Het zal strategisch uitdagender worden voor de coureurs om te bepalen waar en wanneer ze de modus zullen gebruiken, in plaats van dat het over de gehele ronde voor de coureur geautomatiseerd wordt.

Verstappen in gevecht met Hamilton Brazilie 2022
Foto: Red Bull Content Pool

Meer wheel-to-wheel actie

De nieuwe motorreglementen die de FIA eerder gepubliceerd had, zouden volgens de racebond het wheel-to-wheel racing moeten verbeteren. Het was al duidelijk dat de FIA opzoek was naar een push-to-pass systeem, waardoor coureurs zelf dus kunnen bepalen wanneer zij extra vermogen willen inzetten. Nog weinig details waren en zijn erover bekend, maar met deze publicatie van de FIA wordt wel steeds meer duidelijk.

Zie ook: Frédéric Vasseur: ''Laten ons niet meeslepen door 1-2-finish''

Zie ook: Toto Wolff: Vasseur verdient succes bij Ferrari

Zie ook: Mercedes komt achter reden waarom het moeizaam gaat

door Jelle Boon

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden