Formule 1-kalender op de schop in 2023

15-saturday-silverstone

Het ziet ernaar uit dat de Formule 1-kalender van volgend seizoen een andere indeling gaat krijgen. Op de conceptkalender van 2023 zijn bijvoorbeeld België en Frankrijk niet meegenomen. Daarnaast zou er meer rekening gehouden worden met het reizen, wat belangrijk is vanwege de vele races in korte tijd.

De geruchten gaan al een tijdje rond, maar het lijkt nu echt te gaan gebeuren. Bronnen hebben bevestigd dat in ieder geval twee huidige circuits, Spa-Francorchamps en Paul Ricard, niet op de conceptkalender staan voor komend seizoen. Dat meldt Formule1.nl. Met de groeiende populariteit van de sport, staan er steeds meer landen in de rij om grands prix te organiseren. Met dit grote aanbod aan races, moet er ook geschrapt worden binnen de huidige selectie, waar België en Frankrijk dus de dupe van lijken te worden. Het is al bekend dat Las Vegas vanaf 2023 ook een Formule 1-race zal gaan organiseren. Daarbij heeft Madrid aangegeven een race te willen organiseren in de hoofdstad van Spanje.

Monaco is veilig

Vooralsnog lijkt Monaco veilig voor komend seizoen. Er was sprake van dat dit iconische stratencircuit ook van de kalender zou verdwijnen, maar voor nu lijkt dat nog niet te gebeuren. Met in de afgelopen jaren nieuwe circuits als in Jeddah en Bakoe, zijn er ook meer opties als het gaat om stratencircuits. 

max verstappen monaco

Foto: Red Bull Content Pool (Mark Thompson / Getty Images)

Tour door Europa

Naast de verandering in circuits, zal ook de vormgeving van de kalender anders worden. Afgelopen double-header werd er achtereenvolgens geracet in Azerbeidzjan en Canada. Binnen een week moest het Formule 1-circus afreizen naar een ander continent, wat logistiek gezien niet optimaal is. Er zal vanaf volgend jaar dus meer rekening gehouden worden de overzeese afstanden, want met ruim twintig raceweekenden op de kalender belooft het weer een druk seizoen te worden. In het midden van het seizoen zal de Formule 1 zich settelen in Europa, waar genoeg races plaatsvinden. Het seizoen wordt naar verluidt 'gewoon' gestart in Bahrein, waar eveneens de wintertests plaatsvinden. Ook lijkt Abu Dhabi het seizoen traditioneel af te sluiten.

Lees ook: George Russell: we zijn gelijkwaardig aan Ferrari en Red Bull

Lees ook: Carlos Sainz: Silverstone gaat uitdagend worden

Lees ook: Alexander Albon met grote update richting Silverstone

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden