Formule 1-teams in overleg om spiegelstrijd te voorkomen

3639737

De Formule 1-teams gaan een spoedvergadering houden om een spiegeloorlog te voorkomen, nadat de spiegels van het team van Mercedes tot wat controverse leidde in de paddock.

Waar men op controverse rekende rond het radicale sidepods-ontwerp van Mercedes, is er nu juist veel gedoe omtrent de spiegels van het Duitse team. Mercedes heeft namelijk vijf kleine vleugels onder de spiegel gemonteerd, maar spiegels behoren volgens het reglementenboek niet tot het bodywork en zijn er niet voor aerodynamisch gewin. Mocht dat wel zo wezen, dan wordt de desbetreffende spiegel gelijk verboden. En dus gaat de Formule 1 op 15 maart een spoedvergadering inlassen om een spiegeloorlog te voorkomen.

Kwestie

Ferrari-teambaas Mattia Binotto en zijn concullega Christian Horner waren al vrij duidelijk over deze zaak. "Als de FIA nu niet ingrijpt dan gaan de auto's veranderen in ruimteschepen", denkt Binotto, terwijl Horner benadrukt dat er absoluut geen oorlog hierover moet komen. "Er is de laatste tien jaar zoveel gesproken over de functie van de spiegels en of het een vleugel is of niet. Daarom is het ook een zaak voor de TAC (Technical Advisory Committee, red.), die zich over dit soort kwesties buigt", liet Horner weten aan Motorsport.com

Mercedes W13 Bahrein 2022

Speling

Maar of de spiegels verboden worden, is zeker geen abc'tje. Volgens Nikolas Tombazis, die namens de FIA over de technische zaken van de auto's gaat, is er namelijk ruimte voor interpretatie. De regels bieden namelijk ruimte om bepaalde delen aan te wijzen als spiegelbevestiging. Dan wordt het gezien als bodywork en moet het op een andere wijze beoordeeld worden. Zo heeft Mercedes de regels geïnterpreteerd.

Lees ook: Marko niet onder de indruk van nieuwe Mercedes

Lees ook: Technisch directeur Mercedes verwacht geen overwinning

Lees ook: Ferrari: FIA moet kijken naar spiegels Mercedes

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden