Formule 1-teams rijden eerste meters tijdens shakedown

17 feb 2022 door Sven Verveld
alonso sprint imola

De eerste ronden van het nieuwe Formule 1-seizoen zijn gereden. Een aantal teams is tijdens een shakedown het circuit opgegaan om de auto te testen.

Voordat het Formule 1-seizoen begint, moeten de teams een aantal procedures doorlopen. Zo ondergaan de teams een crashtest, wordt de nieuwe auto onthult aan de fans en rijden ze tijdens de testdagen. Vaak zit er tussen de onthulling van de auto en de officiële testdagen een shakedown van de bolide. Zo ging zowel Williams als Aston Martin het circuit van Silverstone op. Ook Alfa Romeo heeft de eerst meters gemaakt in de nieuwe auto. Op het circuit in Fiorano maakte Valtteri Bottas zijn debuut bij het team. 

Aan de shakedown zit een aantal regels. Zo mogen de teams maar 100 kilometer rijden en levert Pirelli een speciaal setje banden aan. De grote reden waarom teams een shakedown rijden is om te kijken of de bolide goed werkt. De auto kan een keer gestart worden en daadwerkelijk mee worden gereden, zo komen de teams er niet pas tijdens de testdagen achter dat er groot probleem kan zijn. Ook de coureurs profiteren van de shakedown. Zij mogen even wennen aan de auto en kijken of alles comfortabel zit. Na de shakedown mogen de coureurs pas weer instappen tijdens de testdagen in Barcelona en Bahrein, waar er zoveel mag worden gereden als het team wilt.

Lees ook: Ferrari presenteert agressieve rood-zwarte F1-75

Lees ook: 108,7 miljoen kijkers voor Abu Dhabi's controversiële F1-finale

Lees ook: Michael Masi komend seizoen niet meer terug als wedstrijdleider

 

17 feb 2022 door Sven Verveld

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen