Franz Tost bezorgd om rijgedrag Yuki Tsunoda

Franz Tost Zandvoort AlphaTauri

Franz Tost, teambaas van AlphaTauri, vindt dat Yuki Tsunoda meer moet letten op zijn rijgedrag. Sommige foutjes zijn hem duur komen te staan, waar hij nu nog de gevolgen van ervaart. Ondanks dat zijn er volgens Tost ook dingen op trots op te zijn.

Met vijf reprimandes aan zijn broek heeft Tsunoda ondertussen een gridstraf ontvangen. In Monza kreeg hij een straf van tien plekken, omdat hij tijdens het grand prix-weekend in Nederland zijn vijfde reprimande ontving. En de gridstraffen lijken nog niet eens het ergste probleem. Hij heeft momenteel acht strafpunten op zijn licentie staan, waar hij dus mee moet oppassen. Bij twaalf van deze punten, zal hij een race vanaf de kant moeten toekijken.

Tsunoda Stroll Monza

Foto: Red Bull Content Pool - Peter Fox / Getty Images

Minder emotie, meer discipline

Het meest belangrijke punt bij Tsunoda is dat hij iets meer de regels moet volgen: "Hij moet alleen zijn emoties onder controle krijgen en gedisciplineerder zijn." Vooral het feit dat dit regelmatig in de trainingen gebeurt is volgens Tost niet acceptabel: "Ik begrijp dat het lastig is in een kwalificatie, of soms zelfs in een race. Maar in een vrije training moet je in elk geval de gele vlaggen accepteren en op de juiste manier reageren", zo vertelt de teambaas van AlphaTauri.

Positief verrast

Buiten de dure geintjes die Tsunoda uithaalt, ziet Tost ook in dat zijn prestaties het afgelopen jaar zeker verbeterd zijn. "Zijn niveau gaat omhoog. Kijk naar de kwalificatie in Zandvoort, kijk naar de eerste vrije training op Monza. In de wagen doet hij het erg goed", laat hij weten aan Motorsport.com. Toch staat hij in het kampienschap van de coureurs op een magere zestiende plek, met elf punten achterstand op zijn teamgenoot. Ondanks dat lijkt de Japanner vrij zeker van een plek bij het team voor 2023. 

Lees ook: F1 kalender voor 2023 bekend, 24 races totaal

Lees ook: F1 aan Tafel: 'De Vries wordt het niet'

Lees ook: Nyck de Vries bevestigt gesprekken met meerdere teams

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden