Genoeg opties Red Bull zonder samenwerking Porsche

Max Verstappen GP Italie

Red Bull gaat er niet op achteruit nu de samenwerking met Porsche toch niet plaats gaat vinden. Het team is bezig met het produceren van eigen motoren. Daarnaast lijken andere partijen al interesse te tonen in een samenwerking met het topteam.

Vrijdagmorgen is bekend geworden dat de samenwerking tussen Red Bull Racing en Porsche van de baan is. De bevestiging van deze samenwerking leek enkel nog een formaliteit, maar uiteindelijk gaat de deal niet door. Toch ziet Red Bull dit niet als een verlies. Christian Horner, teambaas van Red Bull, laat aan Motorsport.com weten dat de partijen verschillende visies hebben: "Porsche is een geweldig merk, maar het DNA verschilt nogal." Daarbij geeft de Brit aan dat er van financiële hulp vanuit Porsche nooit sprake is geweest. Het ging het topteam dus enkel om de motoren, die zij tegenwoordig ook zelf kunnen produceren: "We zijn volledig gefocust op de Red Bull power unit. Als er een partner komt met dezelfde gedachte die iets kan bijdragen aan het project, dan zullen we dat zeker overwegen. Maar het is geen voorwaarde. We zijn naast Ferrari het enige team dat alles onder één dak maakt."

Christian Horner Nederland

Foto: Red Bull Content Pool (Mark Thompson / Getty Images)

Zelfvoorzienend team

Ook Helmut Marko vindt het niet erg dat de samenwerking niet doorgaat. Hij heeft er vertrouwen in dat zijn team op eigen benen kan staan in de koningsklasse. Daarbij geeft hij aan dat het huidige pakket veelbelovend is: "We hebben tot in ieder geval eind 2028 de snelste rijder en met Adrian Newey beschikken we ook nog eens over de beste ontwerper." Zoals Horner al aangaf is het team dus druk bezig met het produceren van eigen krachtbronnen. Ook volgens Marko verloopt dit proces al aardig goed: "De eerste motor heeft al gedraaid. Dit betekent dat we volledig zelfvoorzienend zijn. Maar als er knowhow kan worden binnengebracht op het gebied van de power unit of op een andere manier waar we voordeel aan hebben, dan staan we open voor een samenwerking."

Deur nog niet dicht

Ondanks dat Red Bull prima zonder samenwerking kan functioneren, geeft Marko aan dat er wel gesprekken zijn. Zo is het uitbreiden van de samenwerking met Honda een goede optie. Voor nu loopt de samenwerking met het merk tot 2025. Ook andere partijen lijken interesse te hebben in een mogelijke samenwerking. "Verrassend genoeg hebben we al wel wat aanvragen gekregen nu Porsche officieel bevestigd heeft niet met ons in zee te gaan", aldus Marko. 

Helmut Marko GP Belgie

Foto: Red Bull Content Pool (Dan Mullan / Getty Images)

Lees ook: Charles Leclerc snelste in VT1, Verstappen P5

Lees ook: Max Verstappen pakt tactische motorwissel

Lees ook: Onderhandelingen tussen Porsche en Red Bull stuk gelopen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden