FOM in update over politieke situatie Brazilië: Race gaat door

door Gijs Leuvenink
VT1_GPBrazilie

Het is nog zeer de vraag of de Grand Prix van Brazilië in het weekend van 11 tot en met 13 november door kan gaan. Na de verkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land heerst er onrust waarbij ook de essentiële infrastructuur geraakt is.

In Brazilië verloor de omstreden president Bolsonaro vorige week met twee procentpunt verschil van zijn concurrent Lula. Bolsonaro heeft vooraf aangegeven zich niet neer te leggen bij een nederlaag, volgens hem zou er sprake zijn van fraude indien de meeste stemmen naar Lula zouden gaan. Zijn aanhangers zijn na de bekendmaking van de uitslag op straat gegaan om de protesteren. 

Vliegveld

Onder andere het vliegveld van Sao Paulo zou geblokkeerd worden door de aanhangers van Bolsonaro. Dit vliegveld wordt door de Formule 1-teams gebruikt om hun personeel en goederen naar het circuit van Interlagos te krijgen. Mocht het vliegveld niet bruikbaar zijn, dan kunnen de teams niet op het circuit aankomen. Hierdoor kan de FIA doen besluiten om een streep door de race te zetten. De FIA en de FOM willen op korte termijn de knoop doorhakken of de race doorgaat. Volgens Braziliaanse media zullen zij het binnen enkele dagen bekendmaken. Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft wel aangekondigd dat deze blokkades opgeheven moeten worden, anders kunnen er hoge boetes opgelegd worden. Bij opheffing ligt er weinig in de weg voor de grand prix.

1920x1080-Startgrid-Interlagos-Sao-Paulo-GP-Brazilië

Geen unicum

Dat een grand prix niet doorgaat vanwege politieke onrust in een land is geen unicum. Zo ging er bijvoorbeeld een streep door de Grand Prix van Bahrein in 2011 vanwege de onrust die in de oliestaat heerste. Ook toen waren er protesten tegen de regering, waardoor de Formule 1 teams zich niet veilig voelden om daar naartoe te reizen. Ook de Grand Prix van Rusland gaat in de nabije toekomst niet door vanwege de oorlog met Oekraïne. 

Update

Inmiddels heeft de FOM aangegeven dat het raceweekend gewoon doorgaat. Volgens Olav Mol, Grand Prix Radio-commentator, zijn de geruchten een storm in een glas water. Hij denkt dat deze aangewakkerd en verspreid zijn door het kamp van de verliezende partij.

Lees ook: Formule 2 en Formule 3 maken kalender 2023 bekend

Lees ook: Christian Horner trots na GP Mexico: Max is buitengewoon

Lees ook: Günther Steiner wil voor Brazilië een beslissing over Schumacher

 

 

 

door Gijs Leuvenink

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden