Grand Prix Radio-rapport: Antonio Giovinazzi

17 dec 2021 door Tim Koenders
2021-Italian-Grand-Prix-Sunday

Het Formule 1-seizoen van 2021 gaat de boeken in als één van de spannendste seizoenen aller tijden. Maar hoe presteerden de individuele coureurs nou eigenlijk? Grand Prix Radio blikt terug op het seizoen met het Grand Prix Radio-rapport. In deze aflevering kijken we terug op het seizoen van Antonio Giovinazzi.

Antonio Giovinazzi heeft een constant seizoen gereden voor Alfa Romeo. Toch was het niet genoeg om een stoeltje voor 2022 te bemachtigen. Alfa Romeo koos in plaats van de Italiaan voor Zhou. Uiteindelijk is Giovinazzi met slechts drie punten achttiende geworden in het kampioenschap. De Alfa Romeo-coureur zat vaak dichtbij maar eindigde vaak net buiten de punten. Erg constant op de positie waar de Alfa Romeo thuishoort. Toch was het niet indrukwekkend genoeg voor Vasseur.

Antonio Giovinazzi / Alfa Romeo / Jeddah / Saoedi-Arabië / 2021
Foto: Mediahub Sauber group (Florent Gooden / DPPI)

De statistieken

In de kwalificatie was Antonio Giovinazzi vaak de snellere van het team. Kimi Räikkönen was slechts zeven keer sneller in de kwalificatie. Het hoogtepunt in de kwalificatie was tijdens de Grand Prix van Nederland. De Italiaan met startnummer 99 kwalificeerde zich als zevende. Hij kon de goede startpositie niet omzetten in punten door schade in de eerste ronde.

Ook in de races zaten de teamgenoten vaak bij elkaar in de buurt. Het verschil was dat Räikkönen twee positieve uitschieters had in Rusland en Mexico. Giovinazzi reed vaak op de rand van de punten maar een plekje in de top tien lukte hem slechts enkele keren. Hij eindigde zes keer als twaalfde of dertiende. Vier keer kwam hij één positie tekort voor de punten door als elfde te finishen. Drie van die elfde plaatsen waren zelfs allemaal achter elkaar.

Kimi Räikkönen / Antonio Giovinazzi / Alfa Romeo / Mexico / 2021
Foto: Alfa Romeo Racing ORLEN (Antonin Vincent / DPPI)

Alles op een rij

Het aantal punten is simpelweg niet genoeg, ook al kwam hij vaak heel dichtbij. Giovinazzi had ook wel een aantal keer pech. De startposities voor de Grand Prix van Nederland en Italië waren hoopgevend maar door pech in de openingsfase leverde hem dit geen punten op. In de kwalificatie was hij zijn teamgenoot de baas. Giovinazzi sloot het seizoen, met veel druk, sterk af. Toch was het niet genoeg, de Italiaan zal volgend jaar in de Formule E rijden.

De redactie van Grand Prix Radio geeft Antonio Giovinazzi een 7,3 voor zijn seizoen.

Lees ook: Grand Prix Radio-rapport: Mick Schumacher

Lees ook: Grand Prix Radio-rapport: Nikita Mazepin

Lees ook: F1 aan Tafel: Max is Wereldkampioen

17 dec 2021 door Tim Koenders

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen