Hero or Zero: Grand Prix van Azerbeidzjan: VT3 en kwalificatie

door Tim Koenders
Lance Stroll Aston Martin Imola GP zaterdag sprint

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de derde vrije training en de kwalificatie voor de Grand Prix van Azerbeidzjan, met de crashes van Stroll en de megaronde van Leclerc.

Hero

Guanyu Zhou

De eerste hero van de dag is Guanyu Zhou. Met een veertiende startpositie zou je dat misschien niet zo snel verwachten. Op de zaterdag in Bakoe was Guanyu Zhou een stuk sneller dan teamgenoot Valtteri Bottas. De Fin is met een goed seizoen bezig maar de rookie wist hem te verslaan met een gat van zes tienden. Ook in het eerste deel van de kwalificatie ging Zhou eenvoudig door terwijl Bottas in de laatste ronde nog net als vijftiende door wist te komen. Al met al een goede dag voor de Chinees als je het vergelijkt met zijn ervaren teamgenoot.

Charles Leclerc

Natuurlijk kan Charles Leclerc niet ontbreken in deze lijst. Hij pakte pole position met bijna drie tienden voorsprong op de concurrentie op één van de moeilijkste circuits van de kalender. Tijdens twee van de drie vrije trainingen en de eerste twee delen van de kwalificatie waren de mannen van Red Bull het snelst. Maar de Monegask piekte op het juiste moment en start de Grand Prix van Azerbeidzjan vooraan.

Zero

Lance Stroll

De eerste coureur aan deze kant van de lijst zal niet geheel als een verrassing komen. Lance Stroll had niet de beste zaterdagmiddag uit zijn Formule 1-carrière. Hij verremde zich in bocht zeven, één van de bochten op het circuit waar je niet zomaar rechtdoor kan schieten. De Canadees raakte de muur iets met zijn voorvleugel maar kon wel verder. Een ronde later zette hij weer aan en opnieuw was het raak maar dit keer in de tweede bocht. Deze klap was harder en de Canadees kon niet verder. Teamgenoot Vettel lukte het vrij eenvoudig om door te komen naar het tweede deel van de kwalificatie. Een gemiste kans voor de Canadees die als negentiende moet starten.

Max Verstappen

Max Verstappen is als derde geëindigd in de kwalificatie voor de Grand Prix van Azerbeidzjan. Een keurige uitgangspositie maar Verstappen staat voor de tweede achtereenvolgende keer op zaterdag achter zijn teamgenoot. Dit is zeer ongebruikelijk aangezien de wereldkampioen de laatste jaren niks te vrezen had binnen zijn eigen team in de kwalificatie. Volgende week in Canada zou hij er echt weer voor moeten staan als eerste rijder binnen het team.

Lees ook: Charles Leclerc pakt pole position Grand Prix van Azerbeidzjan

Lees ook: Charles Leclerc: Ik dacht dat Red Bull sneller zou zijn

Lees ook: Sergio Pérez: We kunnen geen fouten permitteren tijdens de race

door Tim Koenders

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden