Hero or Zero: Grand Prix van Brazilië: VT1& Kwalificatie

Kevin Magnussen GP Spanje 2022

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering VT1 en de kwalificatie voor de Grand Prix van Brazilië, met een briljante Kevin Magnussen en een opnieuw falend Ferrari.

Hero

Kevin Magnussen

We kunnen er niet om heen, Kevin Magnussen is de hero van de dag in Sao Paulo. Wonder boven wonder ging de pole naar de Haas-coureur op een wisselvallig Interlagos. In Q3 ging Magnussen als eerst de baan op en ging foutloos rond. Dat leverde hem deze eerste startplek voor de sprint van zaterdag op. Zowel voor de 30-jarige coureur als Haas is dit de eerste pole ooit en als iemand vorig seizoen zou zeggen dat Haas op P1 in een kwalificatie zou komen, werd je voor gek verklaard. Het is voor de Deen loon na werken na een sterk seizoen, waar hij eigenlijk het hele seizoen teamgenoot Mick Schumacher te snel af is. En wie weet staat er nog meer moois te wachten dit weekend, want met de weersvoorspellingen die nogal wat water verwachten is alles mogelijk.

De gehele kwalificatie

Het was weer een kwalificatie om van te smullen. De gehele grid had te kampen met de lichte neerslag, waardoor er op verschillende momenten andere grip was. Hierdoor was doorrijden de moeite waard en was wisselen van banden soms niet de beste optie. In Q2 wisselde de top tien per minuut, waar ook Sergio Pérez en Mercedes bij tijd en wijlen in de gevarenzone stonden. Uiteindelijk hadden deze coureurs het wel gered, maar het liet zien dat op de korte baan het alle kanten op kon. Als kers op de taart kregen we een nieuwe polesitter, wat altijd goed voor de sport en de spanning is. Daarnaast was het Braziliaanse publiek, zoals altijd, erg enthousiast. Deze factoren bij elkaar maakten een hele leuke kwalificatie.

Zero

Ferrari-strategie

Als we dit seizoen een les kunnen trekken uit de keren dat Ferrari een strategische gok neemt, kunnen we concluderen dat het altijd de verkeerde was. Ook in Q3 ging Ferrari met twee bandenstrategieën naar buiten, Charles Leclerc op de inters en Carlos Sainz ging met de soft-band de baan op. Het bleek voor eerstgenoemde desastreus. Nadat Ferrari de fout in zag, werd Leclerc nog teruggeroepen de pits in, maar dat was te laat. De Ferrari was al de pitingang voorbij, waardoor Leclerc een ronde moest rijden voor het wisselen van banden. Toen daarna Russell zijn Mercedes de grindbak in reed, was het onmogelijk om nog een tijd te zetten die competitief zou zijn. De regen kwam heviger naar beneden dan daarvoor. De Monegask, degene zonder gridpenalty, kwam hierdoor niet tot een tijd en moet zodoende als tiende starten in de sprintrace van zaterdag.

Mick Schumacher

In het weekend dat Mick Schumacher móét presteren om nog zicht te houden op een stoeltje voor vorig jaar, laat de Duitser het in de kwalificatie niet zien. Waar teamgenoot Magnussen er met de pole vandoor is gegaan, kwam Schumacher niet verder dan de laatste startpositie. Het moge duidelijk zijn dat de druk op de 'zoon van' maximaal opgevoerd gaat worden, want de naam van landgenoot Nico Hülkenberg zingt rond. De geluiden dat Hülkenberg het zitje gaat overnenemen worden luider en luider en met deze wanprestatie zal de druk alleen maar opgevoerd gaan worden.

Lees ook: Kevin Magnussen: Het is niet te geloven

Lees ook: Max Verstappen: In deze omstandigheden kan alles gebeuren

Lees ook: George Russell: We kunnen met Max gaan vechten

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden