Hero or Zero: Grand Prix van Hongarije

door Zus Veldkamp
Tsunoda Silverstone 2022 Alpha Tauri Peter Fox Getty Images

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de race voor de Grand Prix van Hongarije, met onder andere de knappe zege van Verstappen, slechte strategie van Ferrari en de battle tussen Russell en Leclerc. 

Hero

Max Verstappen

Dat Max Verstappen thuis hoort in het rijtje van Heroes vandaag is overduidelijk. Hij is vanaf P10 helemaal naar P1 gereden. Niemand had verwacht dat dat haalbaar was vandaag. Zijn race was overigens niet vlekkeloos. Hij had problemen met zijn koppeling en had een spin, maar ondanks dat heeft hij toch gewonnen. Hij gaat de zomerstop in met 80 punten voorsprong op zijn rivaal, Charles Leclerc, die door een foute strategie zesde is geworden. Hier heeft Verstappen dus goed van kunnen profiteren. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Oracle Red Bull Racing (@redbullracing)

Russell vs. Leclerc

Wat een fijne strijd was dat om naar te kijken. Het publiek mocht er zelfs twee keer van genieten. Dat deze nieuwe generatie auto's beter kan inhalen wordt keer op keer bewezen, zelfs op circuits waar inhalen lastig zou gaan. Ook het close racing was weer om te genieten vandaag. Russell wilde zijn leiding niet weggeven aan Leclerc en heeft zich goed staande gehouden, al moest hij hem er wel langs laten door slijtage aan zijn banden. Toch kwam Russell tegen het einde van de race nog langs voor revanche, waar hij op snellere banden weer de strijd aan ging met Leclerc, maar deze keer in de aanval. Met succes, want de Brit gleed er mooi langs op het lange rechte stuk. 

Pierre Gasly

Geen punten gepakt, maar toch verdient Pierre Gasly een plekje bij de Heroes. Na een slechte kwalificatie moest hij starten vanuit de pitlane. Dat is geen gemakkelijke start, maar toch wist hij van helemaal achteraan naar P12 te rijden en dat op een baan waar inhalen lastig is. AlphaTauri is nog steeds niet waar ze moeten zijn (kijk maar naar Yuki Tsunoda), maar er zit verbetering in. Het wordt opladen in de zomerstop en sterker terug komen, want Gasly kan echt wel wat laten zien. 

Zero

Ferrari

Ferrari moet maar eens goed achter hun oren gaan krabben, want deze fouten vallen niet meer uit te leggen. Keer op keer gaat de strategie volledig fout. Nu weer met de banden. Pirelli had zelfs geadviseerd om niet op de harde band te rijden en waar zet het team Charles Leclerc op, juist de harde band. Ergens moet Leclerc harder voor zichzelf op komen, zijn teamgenoot Carlos Sainz doet dat wel. Leclerc had moeten zeggen dat hij niet op de harde band wilde. Het team kon ook zien dat de mensen op de harde band totaal de snelheid niet hadden om aansluiting te vinden. Waarom ze dan weer voor een totaal verkeerde strategie kiezen is echt een raadsel. Ook bij Sainz ging het niet goed. Ze hadden hem te vroeg op gebruikte softs gezet waardoor hij het af moest leggen tegen Hamilton en Russell en zo het podium mis liep. Misschien doet de zomerstop het team wel goed, maar het is duidelijk dat het beter moet. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Scuderia Ferrari (@scuderiaferrari)

 

Yuki Tsunoda

Ook zijn kwalificatie ging niet zoals verwacht, net als bij teamgenoot Gasly. Toch wist die laatstgenoemde er meer van te maken terwijl Tsunoda er een puinhoop van maakte. Drie stops, twee rondes achterstand, een spin en achter de twee Williams-coureurs eindigen is wat de race van Tsunoda een slechte race maakte. Zelfs met updates aan de auto lukt het de Japanner maar niet om het gewenste resultaat eruit te halen. Ik denk dat de zomerstop als geroepen komt bij het team van AlphaTauri. Er zal veel geanalyseerd moeten worden om de resultaten beter te laten worden. 

Lees ook: Kevin Magnussen zet vraagtekens bij wedstrijdleiding: Ze bemoeien zich teveel

Lees ook: Max Verstappen: Ik kan het niet geloven

Lees ook: George Russell: Het kon veel beter vandaag

 

door Zus Veldkamp

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen