Hero or Zero: Grand Prix van Italië: de race

De Vries Monza Zaterdag Pirelli

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de race van de Grand Prix van Italië, met onder andere een imponerende Nyck de Vries en een treurig Aston Martin.

Hero

Nyck de Vries

Het was stiekem wel het weekend van Nyck de Vries. De Fries mocht instappen nadat Alexander Albon met een blindedarmontsteking toe moest kijken, maar hij heeft het waar gemaakt. Nicholas Latifi moest toekijken hoe zijn invallende teamgenoot Nyck de Vries hem het hele weekend tot snot reed. De Vries heeft ongetwijfeld zijn visitiekaartje achter gelaten en zal op het lijstje van Williams hoog staan voor een zitje in 2023. En wie weet wordt de invalbeurt verlengd tot Singapore, want het is allerminst zeker dat Albon terug is tijdens de Aziatische race. Vandaag een terechte Driver of the Day.

Carlos Sainz

Het is Carlos Sainz zijn dag vandaag. De Spanjaard reed een magistrale inhaalrace vanaf plek achttien en kwam nét tekort voor het podium. Hij plaatste enkele goede inhaalacties waar andere coureurs de DRS-trein niet uit kwamen. De enkelvoudig grand prix-winnaar had vanaf het begin een goede pace en met een ietwat betere strategie kon er zomaar nog een podiumplek behaald worden.

Lewis Hamilton

Misschien een ietwat vreemde eend in de bijt op dit lijstje, maar Lewis Hamilton heeft vandaag een puike prestatie neergezet. In het begin ging het nog lastig, maar naar mate de race vorderde liet de zevenvoudig wereldkampioen goede staaltjes racen zien. De Brit noteerde ook nog eens de derde snelste ronde achter Sergio Pérez en Carlos Sainz, wat ook laat zien dat het met de snelheid wel goed zat.

 

Zero

Aston Martin

Het hele seizoen is een grote teleurstelling voor Aston Martin en ook vandaag was het een groot fiasco. Sebastian Vettel zette vroegtijdig zijn wagen aan de kant vanwege een ERS-probleem. Lance Stroll werd uit voorzorg binnen gehaald om de motor te sparen. De Canadees gooide al geen hoge ogen in de race en was echt in de achterhoede te vinden. Geen enkel moment was Stroll in de buurt van de punten.

Ferrari-strategie

De strategie was wel echt een drama bij Ferrari en daardoor was de echte kans voor de overwinning van Charles Leclerc wéér door zijn neus geboord. Een tweestopper tegenover de éénstopper van Max Verstappen gooide roet in het eten. Op de softs was Leclerc ook nog nauwelijks sneller dan Verstappen op de mediums en dat was ook een duidelijk verschil. Vanaf pole starten en dan achter een concurrent die van P7 van start ging eindigen, is een matige dag.

Valtteri Bottas

Het was niet de dag van Valtteri Bottas. De Fin kon het tempo van teamgenoot Guanyu Zhou bij lange na niet bijhouden. Daarbij scoorde zijn Chinese teamgenoot nog punten en miste de Fin de mogelijkheden tot het scoren van punten. Bottas had het echt niet goed voor mekaar dit weekend. Zhou lijkt de afgelopen weken ook de overhand te krijgen, aan Bottas om dat tij te keren.

Lees ook: Nicholas Latifi: Na de eerste stint was de race over

Lees ook: Haas eindigt wederom buiten de punten

Lees ook: Dramatische afsluiter voor Aston Martin in Monza

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden