Hero or Zero: Grand Prix van Mexico: VT3 & Kwalificatie

Bottas Bahrein 2022

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering VT3 & de kwalificatie van de Grand Prix van Mexico met onder andere een matig Ferrari en een opgebloeid Mercedes.

Hero

Mercedes

Het heeft echt een poos geduurd, maar het lijkt erop dat Mercedes weer volledig in the mix is. Het team lijkt langzamerhand het hele porpoising probleem op te lossen en zien de snelheid toenemen. Uiteindelijk was het gat met polesitter Max Verstappen met drietienden nog vrij fors, maar het lijkt er echt op dat de Duitse fabrikant weer een stap dichterbij heeft gezet. Vanaf plek twee en drie starten is hen dit seizoen nog niet gegund, dus ze mogen tevreden zijn. Met de lange run naar de eerste bocht zit er zelfs mogelijk meer moois in het vat. Het kan wel eens een hele mooie zondag worden voor de Silberpfeile.

Valtteri Bottas

Sinds de zomerstop is het bergafwaarts gegaan met Alfa Romeo en ook Valtteri Bottas had het zwaar. Er werd zelfs vanaf Canada geen enkel punt gescoord, waar de Fin tot die tijd 46 stuks kon verzamelen. En toen het weekend in Mexico. Ineens stond de Alfa van de Fin er goed bij, al tijdens de vrije trainingen zag het er goed uit. Als kers op de taart kwam de kwalificatie. Plek vijf werd er zelfs behaald door Bottas, die daarmee zichzelf tussen beide Ferrari's op de grid terug ziet. Teamgenoot Guanyu Zhou, die toch zienderogen dichterbij kwam, moet ineens een volle seconde toegeven op het tempo van zijn teamgenoot. Mocht de Fin ongeschonden de race voltooien, lijkt er niets tussen een nieuwe puntenfinish en hem inzitten voor zondag. 

Zero

Ferrari

Het hele seizoen was Ferrari het te kloppen team in de kwalificatie maar in Mexico-Stad zaten de rode wagens er niet bij. Sterker, concurrent Mercedes is ze in Mexico te snel af geweest in de kwalificatie. Carlos Sainz en Charles Leclerc moeten zo hopen op een herstel in de race, maar beide coureurs hebben het lastig met de wagen. De hoogte waarop het circuit ligt doet het concept van de Ferrari niet goed, de auto lijkt last te hebben van de ijlere lucht. Tot overmaat van ramp heeft Bottas zijn Alfa tussen de beide Ferrari's geposteerd, waardoor Leclerc vanaf P7 gat beginnen. In de strijd voor plek twee in het kampioenschap doet dat niet veel goeds.

Aston Martin

De wederopstanding van Aston Martin is van korte duur gebleken. Het team scoorde met  Sebastian Vettel drie races op rij en kon af en toe ook Q3 halen, maar in Mexico strandden beide coureurs in Q1. Zowel Sebastian Vettel als Lance Stroll kwamen ruim drie tienden tekort voor een plekje in de tweede kwalificatie, wat een teleurstelling opleverde bij het team. Lance Stroll mag vanwege een gridstraf vanaf de achterste startplek vertrekken, deze heeft hij gekregen na de bizarre crash met Fernando Alonso vorig weekend in Austin. Sebastian Vettel begint vanaf plek zestien en zal vanaf daar op een wonder moeten hopen. Het moet beter, zeker gezien de strijd om plek zes in de constructeurs.

 

Lees ook: George Russell: We verdienden meer

Lees ook: Williams stap terug in kwalificatie Mexico

Lees ook: Dramatische zaterdag Ferrari in Mexico

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden