Hero or Zero: Grand Prix van Monaco: VT1 & VT2

door Gijs Leuvenink
Sebastian Vettel in de garage Imola 2022

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de eerste twee vrije trainingen voor de Grand Prix van Monaco. In deze editie een teleurstellende Max Verstappen en een superieure Ferrari.

Hero

Ferrari

Het ging Ferrari op vrijdag in Monaco voor de wind. Met name Charles Leclerc leek op zijn thuisbaan het erg naar zijn zin te hebben. Zowel in de eerste als de tweede trainingsessie was het de Monegask die de tijdenlijsten domineerde. Ook teamgenoot Carlos Sainz kan terugkijken op een geslaagde vrijdag, waarbij hij tweemaal binnen een tiende van zijn teamgenoot zat. De Scuderia heeft daarnaast in de tweede training een aardig gat geslagen met Red Bull en lijkt op weg naar een eenvoudig weekend. Bijna drie tienden was de Italiaanse renstal hun Oostenrijkse belager te snel af. 

Sebastian Vettel

Twee keer negende staan in een auto die, ondanks alle updates in Spanje, eigenlijk het hele seizoen nauwelijks vooruit te branden is. Het lukte Sebastian Vettel met zijn Aston Martin vrijdag in Monaco. De Duitser heeft zijn ritme aardig te pakken op het circuit en de resultaten die hij vrijdag boekte waren daar een teken van. Nu kan Aston Martin ook wel een succesje gebruiken, maar het racegogme van de meervoudig wereldkampioen kwam bovendrijven. Dit doortrekken dit weekend en wie weet zit er wat moois in het vat voor Vettel.

Zero

Max Verstappen

Het was niet de vrijdag waarop regerend kampioen Max Verstappen gehoopt zou hebben. In beide trainingen werd de Nederlander verslagen door teamgenoot Sergio Pérez en het gat met Ferrari is ook groter dan dat verwacht was. Ruim vier tienden moest Verstappen toegeven op de Ferrari's. De nasmaak van de vrijdag zal dan ook bitter zijn, zeker met het idee dat hij met een krappe voorsprong van zes punten Monaco binnenkwam. Er is nog tijd, maar er moet een stapje bij om dit weekend voor de overwinning mee te gaan strijden.

Daniel Ricciardo

Het is niet het seizoen van Daniel Ricciardo en ook de vrijdagmiddag was daar een voorbeeld van. De hele grid wist zijn auto uit de muur houden, behalve Ricciardo. Als één van de meest ervaren coureurs in het kampioenschap mogen we gerust meer verwachten van de Australiër. Eerdere resultaten in Monaco hebben laten zien dat hij het wel kan, want er staat een overwinning in het prinsdom op zijn palmares. Wat hij echter vrijdagmiddag liet zien was een teleurstelling, wat alleen maar meer vraagtekens achter zijn toekomst bij McLaren zet.

Lees ook: Charles Leclerc wederom snelste in VT2

Lees ook: FIA stelt sieradenverbod uit tot juni

Lees ook: Charles Leclerc snelste in VT1, Verstappen vierde

door Gijs Leuvenink

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden