Hero or Zero: Grand Prix van Oostenrijk

door Coert Gillissen
Red Bull Max Verstappen Oostenrijk 2022 Clive Rose Getty Images

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. In deze aflevering de Grand Prix van Oostenrijk met de ontploffende motor van Sainz en de punten voor Schumacher.

Hero

Mick Schumacher

Haas Mick Schumacher Oostenrijk 2022
Foto: Haas F1 Team Media

Het duurde even voordat Mick Schumacher punten pakte in de Formule 1, maar sindsdien heeft de Duitser de smaak te pakken. In de Sprint kwam hij net te kort voor een punt nadat hij vastzat achter teamgenoot Kevin Magnussen, maar dat maakte hij op zondag meer dan goed. Met een ijzersterke zesde plek kan Schumacher nu 8 punten achter zijn naam bijschrijven. Bovendien was hij het gehele weekend sneller dan Magnussen. Een flinke opsteker voor hem en zijn team, nadat hij veel schade reed aan het begin van het seizoen. 

McLaren

McLaren Oostenrijk 2022
Foto: McLaren Media Centre

McLaren finishte in Oostenrijk als zevende en negende en neemt dus een redelijk aantal punten mee. En dat is verrassend te noemen: na de kwalificatie op vrijdag leek het team kansloos voor een puntenklassering, nadat Daniel Ricciardo al werd uitgeschakeld in Q1 en Lando Norris laatste werd in Q2. Het vooruitzicht verbeterde in de Sprint, toen het Britse team onder aanvoering van Norris als elfde en twaalfde finishte. De 8 punten van zondag krijgen een warm welkom bij het dit seizoen zeer wisselvallige team.

Charles Leclerc

Ferrari Charles Leclerc Oostenrijk 2022
Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Lang leek Ferrari een plek bovenaan deze rubriek te krijgen. Het Italiaanse team was tijdens de race het te kloppen team, zo bleek al na enkele rondes toen Leclerc de leiding pakte. Carlos Sainz leek bovendien op koers om punten af te snoepen van Verstappen, totdat zijn motor zichzelf spectaculair opblies. Ook Leclerc moest omgaan met problemen in de slotfase. Desalniettemin wist hij de leiding vast te houden om voor het eerst sinds de GP van Miami weer op het podium te finishen. Hiermee houdt hij, halverwege het seizoen, zicht op Max Verstappen. Een cruciale overwinning voor de Monegask.

Zero

Carlos Sainz

Ferrari Carlos Sainz Oostenrijk 2022
Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Oostenrijk was de laatste jaren de vesting van Verstappen, maar nu was Ferrari een klasse apart. Carlos Sainz was op weg naar P2 en zou daarmee cruciale punten afnemen van Verstappen, maar de Ferrari-motor explodeerde en vloog in brand. Sainz, die vorige week nog zijn eerste overwinning pakte, kon ternauwernood aan de vlammenzee ontkomen terwijl zijn wagen achteruit rolde. Niet de eerste keer dit seizoen scoort de Spanjaard nul punten en hoewel hij graag met Leclerc wil vechten, is hij langzamerhand de tweede viool bij Ferrari.

Fernando Alonso

Terwijl Esteban Ocon een mooie vijfde plaats meeneemt naar Frankrijk, rijdt Alonso van de laatste plaats naar plek tien. In principe geen verkeerd resultaat, maar de tweevoudig kampioen had veel meer punten kunnen pakken: in de trainingen en kwalificatie was hij sneller dan zijn teammaat, totdat zijn vloer brak in Q3. Vanwege een technisch probleem kon hij niet eens de Sprint starten en tijdens de VSC in de race moest de Spanjaard twee keer achter elkaar door de pits nadat een set banden vibraties veroorzaakte. Al bij al lag de zesde plaats in het verschiet, maar Alonso moet het in Oostenrijk doen met P10 en slechts één puntje. 

Alpha Tauri

Alpha Tauri Pierre Gasly Oostenrijk 2022 Clive Rose Getty Images
Foto: Red Bull Content Pool - Clive Rose/Getty Images

Afgezien van twee incidenten met Fernando Alonso en Sebastian Vettel was Alpha Tauri onzichtbaar in de Oostenrijkse Grand Prix. Het is dan ook ver scrollen op de resultatenlijst: vijftiende en zestiende, alleen Vettel classificeerde zich lager. Gasly kreeg vijf seconden straf nadat hij Vettel in de rondte tikte en Tsunoda kreeg een boos zwaaiende Alonso langszij nadat hij de Alpine in het gras had geduwd. Na de horror-race op Silverstone, waarbij de twee Alpha Tauri's elkaar raakte en wat uiteindelijk zelfs Max Verstappen een goede klassering kostte, levert het Italiaanse team wederom een no-show in Oostenrijk. Werk aan de winkel in de laatste twee races voor de zomerstop.  

 

Lees ook: Charles Leclerc: "Goed gevecht met Max Verstappen"

Lees ook: Max Verstappen: "Tweede is nog steeds een goed resultaat"

Lees ook: Lewis Hamilton na derde podium op rij: "Dit had ik zeker niet verwacht"

door Coert Gillissen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden