Hero or Zero: VT1 & VT2 Grand Prix van Japan

Kevin Magnussen Japan 2022

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering VT1 & VT2 voor de Grand Prix van Japan met onder andere problemen voor McLaren, Magnussen in de top 5 en een tegenvallende Leclerc.  

Hero

Kevin Magnussen

Kevin Magnussen heeft al een aantal keer laten vallen dat de Haas het beter doet in natte omstandigheden. Laat het nou het geval zijn dat het tijdens beide vrije trainingen erg nat was. Magnussen heeft dan ook twee solide vrije trainingen gereden met twee keer een vijfde plek. Dit is voor de Haas een hele verbetering ten opzichte van de afgelopen raceweekenden, hij begint dan ook lekker aan zijn raceweekend. Zaterdag is het droog en dus heeft de Haas minder kansen, maar de zondag is er regen voorspelt dus kunnen we zomaar een Haas in de top 10 verwachten. 

Mercedes

Ondanks dat Mercedes niet heel goed was in VT1, waren ze dat wel in VT2. Beide coureurs van het Duitse team waren erg snel. George Russell was de snelste in VT2, maar werd op de voet gevolgd door Lewis Hamilton. Russell stond zelfs bijna één seconde los van Max Verstappen. De Mercedes lijkt dus enorm hard te lopen in de natte omstandigheden en ze lijken geen last te hebben van enorme bandendegradatie. Kortom deze dag werkt enorm in het voordeel van Mercedes en wellicht gaat dat zondag ook zo zijn, er worden namelijk dezelfde weersomstandigheden verwacht. Misschien is dit wel de kans voor Mercedes om de eerste overwinning van het jaar te pakken. 

Zero

Mick Schumacher

Mick Schumacher lijkt flink onder druk te staan bij Haas. Ondanks dat hij zich wel verbeterd verloopt het nog niet zoals het hoort bij de Duitser. De eerste vrije training leek soepel te verlopen voor Schumacher met een zevende tijd, maar tijdens een oefenstart gaat het fout. Hij crasht zijn bolide met een redelijke snelheid de vangrail in. Met Schumacher is alles oke, maar met de auto niet. Hij heeft een heel nieuw chassis nodig en kan hierdoor niet rijden in VT2. Dit zorgt ervoor dat hij kostbare data mist, zeker als je bedenkt dat het zondag nog wel eens zou gaan regenen. Schumacher moet zich gaan herpakken, want anders wordt zijn stoeltje wellicht overgenomen door iemand anders. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

McLaren

Waar McLaren vorig weekend goed leek te presteren is dat hier in Japan wel anders. Het Britse team is in een strijd met Alpine verwikkeld en dat wisselt zich steeds af. Echter gaat het in beide vrije trainingen moeizaam voor Daniel Ricciardo en Lando Norris. Beide coureurs moeten zelfs uitstappen tijdens de tweede vrije training. Bij Ricciardo zijn het problemen met zijn remmen die er voor zorgen dat hij niet verder kan, terwijl het bij Lando Norris een groter probleem betreft. Zijn motor moet verwisseld worden, iets wat ze liever niet hadden gezien. Alpine is beter aan het weekend begonnen, dus er moet een tandje bij voor McLaren.

Charles Leclerc

De eerste vrije training verliep prima voor Charles Leclerc, hij sloot hem af met een derde plek. Echter was de tweede vrije training niet gemakkelijk voor de Monegask. Hij finishde maar liefst als elfde. Leclerc kwam door veel kleine foutjes niet lekker in het ritme. Ook verloor hij zijn auto mid corner bij de hairpin, hij raakte hierbij net niet de vangrail. Leclerc had ook nog eens veel moeite met de grip van zijn intermediates, iets wat we bij veel coureurs zagen. De slijtage ligt enorm hoog bij die regenband en daardoor raken ze de grip al snel kwijt. Dat is niet ideaal, zeker niet als die band voor meerdere rondes gebruikt moet gaan worden op de zondag mocht het gaan regenen. 

Lees ook: George Russell snelste in VT2, P3 in handen van Verstappen

Lees ook: Fernando Alonso snelste in natte eerste training, Verstappen op zes

Lees ook: Grand Prix van Japan 1989: Senna versus Prost

 

 

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden