Hero or Zero: VT1 & VT2 Grand Prix van Mexico

Verstappen helm Mexico 2022

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering VT1 & VT2 van de Grand Prix van Mexico met onder andere Leclerc in de muur, teleurstellende rookies en geweldig publiek. 

Hero

Het publiek

De sfeer zit er goed in bij het publiek. Vooral Red Bull en in het bijzonder Segio Pérez vallen in de smaak. Tijdens de rode vlag in VT2, veroorzaakt door Charles Leclerc, vermaken ze zich prima. Zo doen ze onder andere de wave. Zodra ze Pérez in beeld brengen hoor je het publiek aan alle kanten hard juichen. Ze zijn super gepassioneerd en overal is veel Red Bull merch te vinden. 

Speciale helmen

Een aantal coureurs hebben bijzondere helmen tijdens dit grand prix weekend. Zo eert Sebastian Vettel met zijn helm de overleden Red Bull oprichter, Dietrich Mateschitz. Hij gaat met zijn design terug in de tijd naar zijn Red Bull periode. Het is een helm die qua design lijkt op een helm die hij toen vaak droeg. Sergio Pérez heeft natuurlijk een speciale helm vanwege zijn thuisrace. Hij is kleurrijk versiert en de Mexicaanse vlag pronkt op zijn helm. Ook Max Verstappen heeft een speciale helm. Hij heeft een goude helm met de typische leeuw bovenop. Verstappen draagt deze helm voor de resterende races vanwege de gewonnnen kampioenschappen. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Oracle Red Bull Racing (@redbullracing)

Valtteri Bottas

Valtteri Bottas is tijdens de vrije trainingen vaak goed bezig. Zo ook VT1 en VT2 van de Grand Prix van Mexico. Tijdens de eerste vrije training werd hij zevende, iets waar hij tijdens de race alleen maar van kan dromen. Ook tijdens de tweede vrije training, waar de 2023 Pirellibanden getest worden, doet hij het goed. Daar is hij als negende gefinisht. Het is voor de Fin te hopen dat hij deze resultaten mee door het weekend neemt. Maar met de bekende betrouwbaarheidsproblemen zou het nog wel eens op een deceptie kunnen uitlopen tijdens de race. 

Valtteri Bottas vrijdag Mexico 2022
Foto: (Florent Gooden / DPPI)

Zero

De rookies

Waar de rookies vorige week bij het kopje Hero stonden, staan ze nu bij het kopje Zero. Het verliep niet vlekkeloos voor de rookies. Jack Doohan, die voor het eerst plaats mocht nemen in een Formule 1 auto stond na zes rondes alweer in de pitbox met een probleem. De gehele sessie is hij daar niet meer uit gekomen. De volgende rookie die uitviel was Pietro Fittipaldi. Er komt rook uit de achterkant van de Haas en het is klaar voor de Braziliaan. De laatste met problemen is Liam Lawson. Hij moest zijn AlphaTauri stilzetten met vlammende remmen, wat opvallend is aangezien de AlphaTauri bekend staat dit seizoen om problemen met de remmen. De enige die succesvol waren van de rookies waren Logan Sargeant, die in de Williams plaats mocht nemen en Nyck de Vries, die zijn laatste sessie voor Mercedes heeft gereden. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

Charles Leclerc

Tijdens de eerste vrije training verliep het allemaal vrij rustig voor Charles Leclerc, hij werd tweede en moest het alleen afleggen tegen teamgenoot Carlos Sainz. In de tweede vrije training ging het echter mis voor de Monegask. Hij verliest mid corner zijn auto en glijdt met de achterkant de barrier in. De achterkant van de auto is flink gehavend en moet gerepareerd worden. Voor het team alleen maar vervelend en de kans dat er intern wat kapot is, is vergroot. Het lijkt wel alsof Leclerc veel druk voelt om te presteren in Mexico, de tweede plek in het kampioenschap staat op het spel. 

Max Verstappen

Max Verstappen kan maar geen grip vinden op de banden. Hij loopt dan ook veel te klagen en doen. Hij spint in de eerste vrije training en gaat in beide vrije trainingen af en toe wijd. Ook lijkt hij weinig zin te hebben in de bandentest. Hij rijdt de rondes die nodig zijn en zodra die klaar zijn stapt hij de auto uit. Met nog vijf minuten te gaan vond de Nederlander het allemaal welletjes. Het scheelt voor Verstappen dat het om zondag draait, maar voor deze vrije trainingen scoort hij geen schoonheidspunten. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

Lees ook: George Russell eerste in nietszeggende VT2 in Mexico

Lees ook: Ferrari snelst tijdens VT1 en problemen voor rookies

Lees ook: Red Bull krijgt dubbele straf voor overtreden budget cap

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden