Red Bull krijgt dubbele straf voor overtreden budget cap

door Anouk Ros
Red Bull logo Frankrijk

Red Bull krijgt een dubbele straf voor het overtreden van de budget cap. Het team heeft vorig jaar meer geld uitgegeven dan toegestaan, wat hen nu duur komt te staan. Andere teams hebben zich al uitgesproken over eventuele straffen, maar nu heeft de FIA een definitief besluit genomen.

Red Bull heeft in 2021 de budget cap overschreden. Red Bull krijgt daarom een boete van zeven miljoen dollar. Daarbij krijgt het team tien procent minder de tijd voor het ontwikkelen van de auto. Dit betreft tijd in de windtunnel en computersimulaties. De overschrijding was ruim 1,8 miljoen pond, wat overeenkomt met zo'n 2,2 miljoen euro. Dit is een overtreding van 1,6 procent. Omdat dit een overtreding onder de 5 procent is, wordt dit beschouwd als een minor breach, waar de straf op aangepast is. Van dit overschreden bedrag is 1,4 miljoen pond verkeerd gedocumenteerd. Was dit in eerste instantie wel juist gedaan, had de overschrijding slechts 0,37 procent geweest.

De FIA geeft aan dat Red Bull Racing te alle tijde goed heeft meegewerkt in het onderzoek. Het team heeft geen enkel moment frauduleus willen handelen, en heeft niet opzettelijk informatie achtergehouden. 

Windtunneltijd

Door het binnenhalen van het constructeurskampioenschap, heeft Red Bull al minimale tijd in de windtunnel toebedeeld gekregen. De winnaar van het kampioenschap krijgt hiervoor namelijk 70 procent, terwijl de constructeur met de minste punten 115 procent krijgt. Van deze 70 procent gaat dus nog eens tien procent af, waardoor het team met een magere 63 procent van de windtunneltijd overblijft.

Vorige week zaten Red Bull en de FIA al dicht bij een overeenkomst, maar door het overlijden van Dietrich Mateschitz is dit stil gelegd. In Mexico zijn de gesprekken hervat, waar op vrijdagmiddag Nederlandse tijd de beslissing uit is gekomen.

Lees ook: Pierre Gasly probeert emoties aan de kant te zetten

Lees ook: Sebastian Vettel eert overleden Dietrich Mateschitz met speciale helm

Lees ook: FIA draait straf Fernando Alonso terug

door Anouk Ros

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden