FIA draait straf Fernando Alonso terug

fernando alonso alpine 2022

De FIA draait de straf die Fernando Alonso na de Grand Prix van de Verenigde Staten kreeg terug. Alonso had een loszittende spiegel na een crash en reed daarmee verder. Uiteindelijk viel die eraf en daar kreeg hij na de race een straf voor.

Tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten had Fernando Alonso een merkwaardige race. Terwijl hij Lance Stroll probeerde in te halen reed Stroll tegen hem aan. Door deze maneuvre vloog Alonso op twee wielen door de lucht en toucheerde de vangrail. Toch kon de Spanjaard verder met niet al te grote schade, alleen een loszittende spiegel. Stroll zijn auto was total loss en kon de race niet meer hervatten, Alonso is uiteindelijk zevende geworden, maar de stewards dachten er anders over en hij kreeg een stop en go penalty voor de spiegel die eraf was gevallen. Alpine ging in protest en met succes.

Straf na de race

Voor loshangende onderdelen is er een speciale vlag, de meatball (zwart met een oranje stip). Die kan gegeven worden als een onderdeel aan je auto loshangt en voor gevaar kan zorgen. Kevin Magnussen heeft die vlag al een aantal keer gehad dit seizoen vanwege loshangende wing end plates. Toen Haas dan ook zag dat de loshangende spiegel van Alonso eraf was gevallen diende het team protest in, welliswaar 24 minuten te laat, maar het werd toch behandeld door de stewards. Die gaven Alonso naderhand een stop en go penalty, wat uitkomt op zo'n 30 seconden. Alonso zag zijn indrukwekkende P7 dan ook veranderen in P15. 

Protest Alpine

Alpine diende al snel protest in, want het protest van Haas was 24 minuten te laat ingediend. De FIA behandelde de zaak pas donderdag en met succes voor Alpine. In eerste instantie werd hun protest afgewezen, maar Alpine diende daarna een right of review in en die is goedgekeurd.  De beslissing van de stewards is terug gedraaid en Alonso behoudt zijn P7 en de zes belangrijke punten. Door de punten van Alonso lopen ze weer iets uit op McLaren, een strijd die tot het einde spannend gaat blijven. 

Lees ook: Grand Prix van Mexico tot 2025 op de kalender

Lees ook: Lewis Hamilton: Gaan zitten voor deal na 2023

Lees ook: Bleekemolen over GP Mexico: Gevecht tussen Red Bull, Ferrari én Mercedes

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden