Hero or Zero: VT2 & sprintrace Grand Prix van Brazilië

Hamilton en Russell zaterdag Brazilië 2022

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering VT2 en sprintrace voor de Grand Prix van Brazilië, met onder andere een stijgende Mick Schumacher, super Mercedes en twee vechtende Alpines.

Hero 

Mercedes 

Wat ging Mercedes als een speer tijdens de sprintrace. De kwalificatie van Lewis Hamilton was door de omstandigheden niet ideaal en George Russell kwam vast te zitten in het grind. Hamilton startte vanaf P8 en Russell vanaf P3. Tijdens de sprintrace leek er wel een extra turbo in te zitten, zo snel gingen ze. Door te profiteren van een verkeerde strategie van Max Verstappen en de gridstraf van Carlos Sainz zijn ze dit weekend tot nu toe de beste. Voor Hamilton is het ook nog eens een speciale plek. Hij is sinds deze zomer erebruger van Brazilië, dus heeft hij er een tweede thuis grand prix bij. Beide coureurs starten de hoofdrace vanaf de eerste startrij, met Russell op P1 en Hamilton op P2.

Mick Schumacher

De kwalificatie was voor Mick Schumacher geen prettig moment. Ondanks dat hij het idee had dat de auto veel pace had, kwam het er niet uit. Tijdens de sprintrace heeft hij de kwalificatie mooi weggepoetst. Alleen bij de start wist hij vijf plekken te pakken. Hij is uiteindelijk tot de twaalfde plek gekomen en daarmee heeft hij acht plekken gewonnen, de meeste van alle coureurs. Hij start dus net buiten de punten, maar heeft door zijn rondetijden een goede kans om punten te pakken tijdens de race. Mocht hij zijn stoeltje bij Haas zijn kwijtgeraakt laat hij toch alvast zien wat Haas volgend jaar gaat missen. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Haas F1 Team (@haasf1team)

Zero

Max Verstappen

Het is niet het weekend van Max Verstappen. Tijdens de vrije trainingen had hij al moeite met de juiste set-up vinden. Ook tijdens de sprintrace verliep het niet goed. Hij startte op de mediums, samen met Latifi, dat bleek de verkeerde keuze te zijn. In het begin werkte de medium band, maar de coureurs op de soft waren toch wat sneller. Daarna klaagde hij over schade waar hij overheen was gereden en toen werd ook nog zijn wing end plate eraf gereden door Carlos Sainz. Hierdoor viel hij terug tot de vierde plek. De race start hij vanaf de derde plek, dat door de gridstraf van Sainz. Hij zal dan zijn kans moeten pakken en de Mercedessen moeten verslaan. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Max Verstappen (@maxverstappen1)

Alpine

De druk van het kampioenschap is toegeslagen bij de coureurs van Alpine. Esteban Ocon en Fernando Alonso startten als zesde en zevende, maar het ging tijdens de sprintrace al snel mis. Alonso raakte tijdens het inhalen van zijn teamgenoot de zijkant, waardoor de sidepod van Ocon kapot ging (die vloog na het einde van de race nog in de brand). Even later, toen beide mannen aan kwamen bij het rechte stuk, reed Ocon de voorvleugel van Alonso eraf, die op zijn beurt weer naar binnen moest voor een nieuwe vleugel. Beide coureurs waren niet tevreden met elkaar en dus is er een beetje hommeles binnen het team. De druk van de strijd om de vierde plek in het kampioenschap is toegeslagen en McLaren kan daarvan profiteren. 

Lees ook: George Russell: Had deze snelheid niet verwacht

Lees ook: Carlos Sainz: kijk er naar uit om met Mercedes te vechten

Lees ook: Lewis Hamilton: Deze is voor het team

 

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden