Hero or Zero: VT3 & kwalificatie Grand Prix van Bahrein

Kwalificatie Bahrein top 3

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met deze keer de VT3 en kwalificatie voor de Grand Prix van Bahrein, met onder andere een verrassende Hülkenberg, minimale verschillen en een teleurstellend Alpine. 

Hero

Nico Hülkenberg

Voorafgaand aan het seizoen werd er niet veel verwacht van Haas. Teambaas Ayao Komatsu temperde de verwachtingen en ook tijdens de pre-season test was het team vaak onderaan de tijdenlijst te vinden. Na een positieve derde vrij training wist de Duitser dit door te trekken door zich in Q2 met een zesde plek Q3 in te knokken. In Q3 kwam Hülkenberg echter niet verder dan de tiende en laatste plaats. De Haas-coureur had geen verse set banden meer over, waardoor hij dik zes tiende van een seconde langzamer was dan zijn tijd in Q2. Al met al mag het team van Haas en Nico Hülkenberg zeer tevreden zijn met een tiende startplek voor de race. 

Fernando Alonso

In de derde vrije training waren de signalen al veelbelovend, de 42-jarige Spanjaard behaalde in de training op vrijdagochtend een derde tijd. Dit leek hij redelijk door te kunnen trekken met een vijfde plek in zowel Q1 als Q2. In Q3 had Alonso nog maar één verse set banden. Hij koos er met zijn team dan ook voor om maar één run out of sync te doen. Met deze run kwam hij op een voorlopige derde plaats terecht en zakte uiteindelijk nog drie plekken naar een zesde plaats. Met twee verse sets banden had er misschien nog meer ingezeten aangezien het gat naar de nummer drie maar 0.057 seconde was. Ook vergeleken met teamgenoot Lance Stroll, die op de twaalfde plek eindigde, heeft de Spanjaard dus een goede dag gekend. 

De fans

Ondanks dat er misschien een niet zo'n verrassende man in Max Verstappen op pole position start voor de race, mogen de fans erg blij zijn met de kwalificatie. Het hele veld zat heel erg dicht bij elkaar. In Q1 zat het hele veld, op Gasly na, binnen een seconde van elkaar. Ook in Q3 was het spannend, het gat van pole naar plek negen was net iets groter dan een halve seconde. Daarnaast was Charles Leclerc teleurgesteld na de kwalificatie en vond hij dat hij misschien wel op pole position had kunnen staan. De snelste tijd van Leclerc in Q2 had genoeg geweest voor pole, maar de Monagask legt uit dat Ferrari in Q3 maar één verse set banden had, waardoor hij volgens hem uit het "ritme" raakte. Als de verschillen van deze kwalificatie een voorteken zijn voor de rest van het seizoen, dan kunnen we nog mooie dingen verwachten.

Zero

Alpine

Er waren wel geluiden dat Alpine het seizoen niet zo goed zou gaan starten, maar met beide auto's op de laatste startrij had het seizoen niet slechter kunnen beginnen. Het team bevindt zich het hele weekend al onder aan de tijdenlijsten. Een te zware auto, geen rechte lijn snelheid en een concept wat ze nog niet helemaal begrijpen heeft voor deze dramatische start gezorgd. Naast de slechte auto was de uitvoering van de kwalificatie ook niet optimaal. Aan het einde van Q1 stuurde Alpine de coureurs aan de late kant naar buiten, hierdoor moesten beide coureurs een snellere outlap rijden dan gewenst. Gasly startte zijn ronde één seconde voordat de vlag viel. Ocon zal de race als negentiende aanvangen, hij gaf na de kwalificatie over de boordradio aan dat het seizoen nog lang is en dat hij vertrouwen heeft in het team. Gasly start de race, net als vorig jaar, als laatste. 

Lewis Hamilton

Waar het raceweekend op de donderdag zo goed begon, met een snelste tijd in de tweede vrije training, zo moeizaam ging het op de vrijdag. De Brit zal de race vanaf de negende plek aanvangen. De hele dag leek Hamilton achter de feiten aan te lopen, constant achter teamgenoot Russell. Volgens de zevenvoudig wereldkampioen komt dit doordat hij een risico heeft genomen met de setup en het verkeerde pad is ingeslagen. Hij hoopt met deze setup wel meer kans te maken in de race, maar daarvoor moet hij eerst flink wat mensen zien te passeren. George Russell liet met een derde plek zien dat de auto het in zich heeft om vooraan mee te doen. 

Mercedes Hamilton Bahrein

Foto: Mercedes AMG F1 (Jiri Krenek)
 

Lees ook: McLaren-coureurs teleurgesteld na kwalificatie: "De auto is goed genoeg voor de eerste rij"

Lees ook: Lewis Hamilton: "Heb een risico genomen met afstelling van de auto"

Lees ook: Sergio Perez: "Het wordt een interessante strijd morgen"

 

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden