IndyCar-coureur O'Ward droomt van overstap Formule 1

door Jacobine van den Berg
3639737

IndyCar-coureur Pato O’Ward richt zich komend seizoen volledig op het winnen van de titel in de Amerikaanse raceklasse. Hij zegt weinig begrip te hebben voor het FIA-superlicentiesysteem voor het geval dat een overstap naar de Formule 1 tot de mogelijkheden behoort.

Pato O'Ward behaalde vorig IndyCar-seizoen twee overwinningen en sloot het seizoen af als derde in het eindklassement. Als beloning voor zijn goede prestaties verdiende hij een test met de McLaren F1-bolide tijdens de post-season test in Abu Dhabi. De 22-jarige coureur was na afloop zeer enthousiast en hoopt binnen enkele jaren de overstap naar de Formule 1 te kunnen maken. In de praktijk kan dat mogelijk nog voor problemen zorgen. 

'Belachelijk'

Op de vraag hoe hij denkt aan voldoende punten op zijn FIA-superlicentie te komen, antwoordde de rijder van Arrow McLaren SP dat hij geen flauw idee heeft "Dat is een heel goede vraag...het is belachelijk dat iemand die vierde en derde eindigt in het IndyCar-kampioenschap niet aan de veertig punten [die nodig zijn voor een F1-superlicentie, red.] komt. Ik denk dat veel coureurs zich daarbij aansluiten. Voor zover ik heb begrepen, krijg je tien punten voor de vierde plaats in de eindstand, en twintig voor de derde plek. Ik denk dus dat ik nu dertig punten verzameld heb. Wat dat betreft maak ik me dus weinig zorgen. Uiteindelijk draait het om de personen die de licentie moeten uitgeven. Als zij je geen toestemming willen geven is het jammer en moet je het nog een jaar proberen om die laatste tien punten te verzamelen.” 

Pato O'Ward Young Drivers Test Abu Dhabi 2021

Formule 1 is einddoel

De Mexicaan ziet de Formule 1 als uiteindelijk doel en hoopt binnen niet al te lange tijd de overstap te kunnen maken. Zijn banden met McLaren maken de zaken in elk geval veel makkelijker. "Mijn droom om coureur te worden begon met de Formule 1, dus ik zou liegen als ik zou zeggen dat het niet mijn einddoel is. Op dit moment focus ik me echter volledig op de IndyCar. Ik wil mijn team hun eerste kampioenschap bezorgen. Ik zou hen ook ontzettend graag de eerste winst in de Indy 500 geven. Daar focus ik me op dit moment op. Wie weet wordt de F1 ooit een optie, misschien ook niet. Als het komt, dan pak ik die kans 100 procent zeker. Naar mijn mening zou elke coureur in de formulewagens dat doen, want het is de Formule 1. Daar droomde ik van als kind. En die droom is nooit weggegaan.”

Lees ook: McLaren onthult presentatiedatum nieuwe auto's

Lees ook: Ferrari presenteert auto op 17 februari

Lees ook: Mike Krack nieuwe teambaas Aston Martin 

 

door Jacobine van den Berg

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden