Racelicentie van Russische coureur na vermoedelijke nazigroet ingetrokken

12 apr 2022 door Jacobine van den Berg
Header liveblog 1 Bahrein

De Italiaanse kartbond heeft de racelicentie van Artem Severiukhin ingetrokken. De Rus is in opspraak gekomen na het maken van een vermoedelijke nazigroet op het podium in Portugal.

Severiukin maakte zondag na zijn overwinning in de OK-klasse van het FIA Europees Kampioenschap Karten in Portugal een gebaar op het podium dat door de Automobile Club d'Italia (ACI) als 'roekeloos' en 'onaanvaardbaar' werd bestempeld. De 15-jarige Rus rijdt sinds de sancties van de FIA door de Russische invasie in Oekraïne onder een Italiaanse licentie. Severiukhin ontkende de groet, maar gaf aan dat hij klaar was om gestraft te worden.

Team beëindigd overeenkomst

De FIA heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar het incident, terwijl zijn team, Ward Racing, het contract met Severiukin per direct heeft beëindigd. De ACI heeft snel gehandeld na een spoedvergadering van de sportraad, die bijeen was geroepen om 'dringende maatregelen' te nemen, naar aanleiding van het gebaar op het podium.

'Gebrek aan respect'

Via een verklaring laat het bestuur van de ACI weten dat het de sportlicentie van Severiukhin per direct heeft ingetrokken. Bovendien is de zaak nu doorverwezen naar het Italiaanse departement van sportrechtspraak om eventuele vervolgstappen te onderzoeken. Verder is in de verklaring te lezen: "De ACI moest onvermijdelijke maatregelen nemen, omdat Severiukhin met zijn roekeloze gebaar blijk heeft gegeven van een gebrek aan respect, niet alleen voor de universele waarden die altijd elke sport hebben geïnspireerd, maar ook voor de menselijkheid, de waardigheid en het samenleven van burgers."

Lees ook: Lewis Hamilton wil veranderingen aan auto zien

Lees ook: Villa Nikita Mazepin in beslag genomen

Lees ook: F1 aan Tafel: Max is machteloos

12 apr 2022 door Jacobine van den Berg

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen