Keert Ford terug in de Formule 1?

door Coert Gillissen
images_Formule1_2015_IrvineJaguar

Ford keert mogelijk terug in de Formule 1. Het Amerikaanse merk blijkt een mogelijke samenwerking met Red Bull te onderzoeken.

Dat Ford nu wordt genoemd als potentiële samenwerkingspartner van Red Bull komt enigszins uit de lucht vallen. Met Jaguar wilde de autogigant grote successen halen, maar in 2004, na 5 teleurstellende jaren, keerde Ford de Formule 1 de rug toe en verkocht het het team aan Red Bull. Sindsdien is er weinig interesse geweest voor een terugkeer. De Formule 1 heeft vanaf 2023 echter drie races in de Verenigde Staten, als gevolg van de enorme groei van de F1 in de VS. Daardoor lijkt Ford haar standpunt en opties opnieuw te evalueren. 

Samenwerking met Red Bull

Ford wordt, als motorenpartner, gelinkt aan Red Bull. Met hulp van Honda produceert dat team tot en met 2026 haar eigen motoren. Die overeenkomst met Honda loopt tot 2025 en Red Bull staat open tot samenwerking met andere fabrikanten. Lange tijd leek een overeenkomst met Porsche in kannen en kruiken, totdat die deal uiteen spatte. Het Duitse merk eiste teveel controle over de ontwikkeling van de motor. Daarna kwam Honda weer in beeld als partner voor 2026. 

Volgens Autosport heeft Ford een andere insteek dan Porsche. Ford wil namelijk de technische ontwikkeling van de motor aan Red Bull laten, al willen ze wel technische assistentie verlenen mocht dat nodig zijn. Voor de Amerikaanse fabrikant gaat het vooral om marketing en merkaanwezigheid.

Hoe serieus de interesse van Ford is, moet nog duidelijk worden. Honda blijft vooralsnog de meest voor de hand liggende kandidaat voor 2026. De Japanners hebben zich al zelfs ingeschreven voor dat seizoen. Dat kan slechts als motorleverancier zijn, maar er gaan ook geruchten rond dat ze Alpha Tauri willen overnemen en er een Honda-fabrieksteam van maken. 

Lees ook: George Russell: Formule 1-droom voor de kartkampioen

Lees ook: Andrea Stella nieuwe teambaas van McLaren na vertrek Seidl

Lees ook: Andreas Seidl ruilt McLaren in voor Sauber

door Coert Gillissen

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden