Kwalificaties Moto2 en Moto3 vanaf 2019 ook in twee delen

181119_Moto3_QP

Het kwalificatiesysteem voor de Moto2 en Moto3 gaat op de schop. Net als de kwalificatie voor de MotoGP worden er vanaf volgend seizoen voor de lagere klassen twee sessies gehouden, waarbij de groepen worden verdeeld. De gecombineerde tijden van de eerste drie vrije trainingen zijn bepalend: de snelste veertien gaan rechtstreeks naar Q2. De anderen komen uit in Q1, waarvan de vier snelsten doorstromen naar Q2 waarin de volgorde van de eerste zes startrijen wordt bepaald.

De maatregel is genomen omdat in de Moto2 en Moto3 vaak hele groepen rijders aan het wachten zijn op snellere coureurs met de bedoeling in de slipstream te kruipen en zo een snellere tijd neer te zetten. Die wachtende, langzamere coureurs vormen een gevaar voor de snellere rijders.

In het nieuwe format zijn er minder rijders tegelijk op de baan en hebben de coureurs die in de drie vrije trainingen al de snelste tijden hebben gereden, minder last van langzamere rijders.

Voor zowel Moto2 als Moto3 duren de vrije trainingen 40 minuten en hebben beide kwalificatiesessies een duur van 15 minuten, met 10 minuten er tussen. De vier rijders die deelnemen aan zowel Q1 als Q2 mogen één extra zachte achterband gebruiken.

Het tijdschema voor de vrijdag en zaterdag wordt dan als volgt:

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden