Laatste testdag in Bahrein voorbij: Charles Leclerc noteert snelste tijd

door Amber Buwalda
wintertest charles leclerc

Charles Leclerc sluit de laatste testdag in Bahrein af met de snelste tijd. De Monegask reed een 1.30.322. De snelste ronde van George Russell was slechts 0.046 seconden langzamer. Zhou Guanyu maakt de top drie compleet. De coureurs maken zich na drie testdagen klaar voor het eerste raceweekend van het seizoen.

Na een korte ochtendsessie die vroegtijdig werd onderbroken door een rode vlag vanwege een losgekomen putdeksel, was het vrijdagmiddag tijd voor de laatste testsessie van het jaar. De laatste testmiddag stond voornamelijk in het teken van lange runs, aangezien de race en kwalificatie in Bahrein volgende week op hetzelfde tijdstip als deze middagsessie plaats zal vinden. Een ideaal moment voor een realistische racesimulatie, dus. Deze laatste sessie verliep zonder losgeraakte putdeksels of rode vlaggen, waardoor coureurs de hele middag ondoorbroken long runs hebben kunnen doen.

Snelste tijd voor Charles Leclerc

Al na een paar rondes wist Max Verstappen de snelste tijd van de sessie tot dusver neer te zetten, een 1.31.058 op mediums. Naarmate de middag vorderde en de zon langzaam onderging in Bahrein, wist Charles Leclerc een nieuwe snelste tijd neer te zetten met zijn Ferrari, een 1:30.409. Later verbeterde de Monegask zijn eigen tijd op de zachte band naar een 1:30.322. De snelste tijd van teamgenoot Carlos Sainz in de ochtendsessie was een 1:31.247. De 1:30.322 van Leclerc bleef uiteindelijk de snelste tijd van de dag. De snelste tijd van de afgelopen drie testdagen is in handen van Carlos Sainz: de Spanjaard reed donderdag een 1:29.921 op de zachte band. De snelste tijd van Charles Leclerc vandaag was 0.433 seconde sneller dan die van Red Bull-wereldkampioen Max Verstappen.

Yuki Tsunoda, George Russell en Alexander Albon noteerden in het laatste half uur van de sessie nog persoonlijke verbeteringen. De snelle tijden varieerden van 1:30.775 en 1:30.960 en werden allemaal genoteerd op nieuwe zachte banden. Ook Zhou Guanyu wist het in de slotfase van de sessie van P11 te schoppen naar P3.

Racesimulaties 

Door de lagere temperatuur van 22 graden in Bahrein aan het begin van de avond waren de condities perfect voor een realistische racesimulatie. Verstappen deed na het noteren van zijn snelle tijd een long run op mediums die ongeveer 17 rondes duurde. Veel van zijn rondetijden zaten daarbij rond de 1:37. Daarna deed Verstappen nog een racesimulatie op de harde compound.

Lando Norris kreeg in de ochtendsessie te maken met een probleem met de koppeling waardoor de Brit slechts twintig rondjes heeft kunnen rijden. Teamgenoot Oscar Piastri leek in de middagsessie geen last meer te hebben van deze problemen. De bolide van de Australiër werd ondergedompeld in flowvis om inzicht te krijgen in de luchtstromen langs de auto. Piastri wist een 1:31.030 te noteren, goed voor een tijdelijke derde plaats. Uiteindelijk eindigde hij als zevende door tijdverbeteringen van Russell, Albon, Tsunoda en Zhou. Op Logan Sargeant na is elke coureur vandaag op de baan geweest. Max Verstappen reed op deze laatste testdag 66 rondes. Alexander Albon heeft de meeste rondes op zijn naam staan: de Williams-coureur heeft op deze laatste testdag 121 rondes gereden. De teams zullen zich gaan klaarmaken voor het eerste raceweekend van 2024 wat volgende week zal plaatsvinden op het Bahrein International Circuit.

Lees ook: Fernando Alonso: ''Negentien coureurs denken dat ze titel in 2024 niet gaan winnen''

Lees ook: Losse putdeksel hindert opnieuw Formule 1-test in Bahrein

Lees ook: Marko over F1-contract Verstappen: "Max kan beroep doen op clausule in zijn contract"

door Amber Buwalda

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden