Lewis Hamilton: "Ik heb mezelf meerdere keren afgevraagd of ik het nog wel heb"

door Nick Steenhuis
Lewis Hamilton met Mercedes-team op achtergrond

Mercedes-coureur Lewis Hamilton heeft de afgelopen twee seizoenen niet gewonnen in de Formule 1. De zevenvoudig wereldkampioen heeft toegegeven dat hij zich soms ook afvraagt of hij "het nog wel heeft". 

Lewis Hamilton: "Ligt het aan mij, of aan de auto?"

Lewis Hamilton is de meeste succesvolle coureur in de geschiedenis van de Formule 1. De Brit heeft 103 overwinningen, 104 pole positions, 197 podiumplaatsen en maar liefst zeven wereldtitels op zijn naam staan. De zevenvoudig wereldkampioen strijdt al vanaf 2007, toen hij zijn debuut in de Formule 1 maakte, om overwinningen en kampioenschappen, maar daar kan de Brit nu alleen van dromen. Hamiltons laatste overwinning dateert alweer uit 2021, hij won toen de Grand Prix van Saoedi Arabië. Dit terwijl de 38-jarige coureur vanaf 2007 tot en met 2021 op zijn minst ieder seizoen één overwinning wist te behalen. Vanaf 2022 kwam er echter een einde aan deze reeks en nu heeft Hamilton al twee seizoenen geen overwinning behaald.

Hamilton laat in een interview met BBC Sports weten dat hij zich daardoor steeds vaker is gaan afvragen of het niet kunnen winnen aan zijn eigen kwaliteiten lag, maar denkt ook dat deze gedachten menselijk zijn. "Uiteindelijk, als je moeilijke seizoenen als deze hebt, zullen er altijd momenten zijn waarop je denkt: 'Ligt het aan mij, of is het de auto? Heb ik het nog? Is het weg?'", zo vertelt Hamilton tegenover BBC Sports. "Omdat je dat [gevoel, red] mist. Als de magie gebeurt, als alles samenkomt, de auto en jij, en die vonk, dan is dat buitengewoon. Dat is waar je naar op zoek bent. En ik ben ook maar een mens. Als iemand in de wereld je vertelt dat ze dit niet hebben, zijn ze in ontkenning. We zijn allemaal mensen", aldus de Brit. 

Artikel gaat verder onder de foto.

Mercedes-auto Lewis Hamilton GP Abu Dhabi

Hamilton verandert van gedachten over langer verblijf in F1

De Brit verlengde afgelopen zomer zijn contract bij Mercedes met twee jaar. Hierdoor zal de nu 38-jarige Hamilton tot na zijn veertigste in de Formule 1 rijden, waarvan hij vijf jaar geleden zei dat hij zich dat niet kon voorstellen. "Wat je moet leren is dat je nooit nooit moet zeggen", zo vertelt Hamilton. "Op dat moment dacht ik absoluut niet dat ik door zou gaan. Het zijn lange seizoenen. Je bent lang weg van iedereen. Ik doe het al 16 jaar en het is slopend. Er is veel glitter en glamour en veel positieve punten, maar het is zeker niet makkelijk om op je best te blijven, toegewijd te blijven, de training vol te houden, te blijven presteren. Er is veel druk."

Hamilton denkt ook dat hij op een punt in zijn leven is aangkomen dat hij niet meer kan winnen, maar wil door blijven gaan. "Als ik een race win, is het: 'Oh, hij is zevenvoudig wereldkampioen, jij hebt 103 overwinningen'. En als ik het niet goed doe, krijg ik kritiek. Dus er was zeker een periode dat ik me afvroeg of ik dat wel wilde meemaken. Maar ik hou nog steeds van autorijden. Ik vind het nog steeds heerlijk om in de auto te stappen. Als ze de auto starten en je hebt de crew om je heen, je gaat door de pitstraat, dan krijg ik nog steeds dezelfde glimlach op mijn gezicht als op de eerste dag dat ik reed."

 

Lees ook: Mercedes maakt ommezwaai om Red Bull te verslaan in 2024

Lees ook: McLaren sluit deal met grote sponsor van Mercedes

Lees ook: FIA-president sluit terugkeer Michael Masi niet uit

door Nick Steenhuis

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden