Hamilton pakt P1 voor sprintrace Groot-Brittannië

M275369

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet in de kwalificatie voor de sprintrace van de GP van Groot-Brittannië. Door die snelste tijd mag hij van de eerste plek starten tijdens de sprintrace voor morgen. Max Verstappen kwam niet verder dan een tweede plek, op 75 duizendsten van Lewis Hamilton.

-Liveblog gesloten-

Update 20.10

Bedankt voor het volgen van het liveblog! Morgen staan de tweede vrije training en de sprintrace op het programma. Houdt Grand Prix Radio in de gaten voor al het nieuws over de Grand Prix van Groot-Brittannië!

Update 20.00

Lewis Hamilton pakt de snelste tijd! Door een groot moment van overstuur weet hij niet zijn tijd te verbeteren, maar Verstappen verbetert zichzelf niet genoeg. De Brit mag de sprintrace vanaf de eerste plek aanvangen. Bottas start morgen vanaf P3 met naast hem Leclerc.

Het sandbaggen van Mercedes is gelukt, want zoals zo vaak laten ze op het moment zelf zien wat ze waard zijn. "Zijn we er tóch weer ingetuind!"

George Russell behoudt zijn zevende plek! Als er een 'driver of the day' was voor de vrijdag, had hij hem zonder twijfel gewonnen.

Update 19.59

De laatste minuut is ingegaan. Wie pakt de eerste startplaats voor de sprintrace?

Update 19.57

Russell zet de zevende tijd neer! Hij is voorlopig sneller dan beide Ferrari's. Tijdens zijn thuisrace laat Russell zien wat hij waard is en haalt hij alles uit zijn Williams.

Update 19.54

Hamilton zet de snelste tijd neer in de eerste run! Hij is met een 1:26.134 ruim een tiende sneller dan Verstappen die de tweede tijd heeft staan. Zoals zo vaak dit seizoen gaat de strijd tussen de nummer één en twee van het WK. Valtteri Bottas heeft voorlopig derde tijd staan.

Sebastian Vettel heeft voorlopig een mindere Q3. Vanwege tracklimits is zijn rondetijd afgenomen en moet hij in de tweede run laten zien wat hij kan.

Update 19.52

"Laten we hem geen toe geven", roept Hamilton over de boordradio. Hij heeft het over Verstappen, die achter hem aan naar buiten rijdt.

Update 19.48

We zijn weer los met Q3! Wie pakt de eerste startplek voor de sprintrace?

Update 19.45

Volg de kwalificatie mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update 19.42

Russell is door naar Q3! Met een megaronde zet hij de zevende tijd neer. Hij zorgt ervoor dat Fernando Alonso uit de kwalificatie ligt. Ook Gasly, Ocon, Giovinazzi en Stroll liggen eruit.

Ondertussen verplettert Lewis Hamilton de tijd van Verstappen. Hij is drie tienden sneller dan de Nederlander. Tijdens de vrije training was het gat ruim zeven tienden in het voordeel van Verstappen, maar het lijkt erop dat Mercedes ons voor de gek heeft gehouden.

Update 19.33

Iedereen heeft nu een tijd op de klokken staan, dus het is tijd om de balans op te maken. Voorlopig staan Gasly, Russell, Alonso, Stroll en Giovinazzi in de gevarenzone. Verstappen heeft nog steeds de snelste tijd, met Hamilton en Bottas achter zich.

Update 19.30

Verstappen zet de snelste tijd neer, maar de Mercedessen zitten er dichter bij. Het gat tussen Verstappen en Hamilton is nu nog maar 98 duizendsten.

Update 19.25

Q2 is onderweg! Er zijn geen teams die het vandaag op de mediums gaan proberen, want alle teams hebben alleen maar vijf setjes softs tot hun beschikking.

Update 19.23

Volg de kwalificatie mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update 19.20

De klok staat op 0:00 en Vettel flikt het nog om uit de gevarenzone te springen! Hij duwt Tsunoda eruit, die niet verder komt dan de zestiende tijd. De Japanner valt af met Räikkönen (P17), Latifi (P18), Schumacher (P19) en Mazepin (P20).

Update 19.16

Wij vragen, Ricciardo draait! Hij zet de zevende tijd neer en lijkt veilig te zijn. Nu staan beide Aston Martins in de gevarenzone.

Update 19.15

Ricciardo moet nog even aan de bak. Met nog 3 minuten te gaan zit hij in de gevarenzone op P16, nadat Räikkönen zijn tijd had verbeterd.

Update 19.11

Iedereen heeft een rondetijd op de klokken staan en Verstappen is voorlopig het snelste. Ondanks een foutje in de laatste bocht is hij ruim vier tienden sneller dan Lewis Hamilton. Op dit moment staan Latifi, Räikkönen, Stroll, Schumacher en Mazepin in de gevarenzone.

Update 19.05

De helft van het veld heeft al een ronde neergezet en voorlopig heeft Lando Norris de snelste tijd. Hij heeft een 1:28.277 genoteerd. De rode lantaarn is op dit moment voor het team van Haas.

Update 19.00

Q1 is onderweg! Carlos Sainz is als eerste op de baan.

Update 18.58

Volg de kwalificatie mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update 18.55

Dit raceweekend is anders dan alle andere, door de sprintrace op zaterdag. Vandaag wordt er gekwalificeerd voor de sprintrace. De uitslag van de sprintrace wordt dan weer de startopstelling van de race op zondag.

Voor de volledige uitleg van het raceweekend heeft Grand Prix Radio in dit artikel alles wat je moet weten op een rijtje gezet.

Update 18.45

Welkom bij het liveblog van de kwalificatie voor de sprintrace van de Grand Prix van Groot-Brittannië. Volg deze liveblog op de voet voor alle verrichtingen tijdens de nieuwe vorm van de kwalificatie.

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Groot-Brittannië

Lees ook: Formule 1 onthult spectaculaire nieuwe bolide voor 2022

Lees ook: Wolff: “Sprintkwalificatie nieuwe uitdaging voor teams”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden