Verstappen pakt overwinning in Canada

Verstappen Sainz - Canada 2022

Max Verstapen heeft de Grand Prix van Canada gewonnen. De Nederlander moest er hard voor werken na een ongunstige safety car. Sainz pushte Verstappen in de laatste vijftien ronden maar wist zijn Red Bull voor de Spanjaard te houden. Verstappens teamgenoot Pérez viel uit met een probleem aan zijn auto.  

- - EINDE LIVEBLOG - -

Alsof we de afgelopen week nog niet genoeg gezweet hebben door het warme weer, komt deze spannende race er ook nog bovenop. Bedankt voor het volgen van onze liveblog en tot de volgende keer! 

Houdt onze app en website in de gaten voor het laatste Formule 1-nieuws! 

21:43 - FINISH

''A brilliant, brilliant drive'', noemt Christian Horner het. De radio van Verstappen lijkt niet te werken, maar we gaan er vanuit dat hij enorm blij is met deze overwinning. 

Sainz zegt dat hij alles heeft geprobeerd. Het was niet genoeg vooor de Spanjaard. 

Hamilton is erg blij met de auto vandaag. ''Let's keep pushing'', zegt de Brit over de boordradio.

21:42 - FINISH

Max Verstappen heeft hem! De Nederlander pakt in de laatste ronde nog een halve seconde om het gat naar 1.3 seconde te brengen. 26e overwinning is binnen! 

Hamilton wordt knap derde voor teamgenoot Russell. Leclerc moet genoegen nemen met P5.

21:39 - Ronde 70

De laatste ronde! Het verschil blijft minimaal. Verstappen en Sainz op eenzame hoogte, maar blijft de volgorde hetzelfde? 

21:37 - Ronde 68

Nog twee keer ronden het Circuit Gilles Villeneuve. De spanning is te snijden. Sainz krijgt nog maar eens te horen dat hij vrij is om alles te geven. Het gat blijft ontzettend klein. 

21:36 - Ronde 67

Drie rondes te gaan. Het gat blijft fluctueren tussen de 0.5 seconde en één seconde. Het verschil in rondetijd tussen Sainz en Verstappen: 0.038 seconde. Minimaal dus. Leclerc ligt inmiddels vijfde. Als het zo blijft loopt Verstappen 15 punten uit op de Monegask. 

21:31 - Ronde 64

Nog steeds houdt de Nederlander knap stand. Wederom zet Sainz een snellere tijd neer. De ronden tellen af in het voordeel van Verstappen. Nog 6 ronden te gaan. Houdt Verstappen dit vol?

21:30 - Ronde 63

Het duel met Sainz doet je denken aan de GP van Spanje in 2016 toen Verstappen ook rondenlang een Ferrari achter zich moest houden. Sainz heeft nog steeds de snelste raceronde in handen, maar heeft nog geen aanval weten te plaatsen. Het gat: 0.8 seconde.

21:28 - Ronde 61

Verstappen rijdt de snelste eerste sector, maar Sainz blijft reageren. Het gat is een halve seconde. Ook met DRS kan Sainz zijn Ferrari nog niet naast de auto van Verstappen zetten. De Nederlander krijgt alleen nog maar de tussentijden door van zijn engineer

21:26 - Ronde 60

Nog 10 ronden te gaan. Sainz zit ongelofelijk dicht op Verstappen. Op het lange rechte stuk loopt de Ferrari naar de Red Bull, maar het is niet genoeg om een aanval te wagen. Weet Verstappen dit vol te houden op oudere banden. 

21:24 - Ronde 58

Sainz zit Verstappen op de hielen. Het gat is nu minder dan een halve seconde. Sainz versnelt en rijdt snelste raceronde na snelste raceronde. 

Voorlopig blijft Verstappen zijn positie verdedigen. 

21:22 - Ronde 56

Verstappen slaat Sainz van zich af en trekt een gat van ongeveer één seconden. Het is belangrijk dat Verstappen nu Sainz uit zijn DRS-zone houdt.

In het middenveld wordt er hard gevochten om de punten. Zhou probeert het bij Vettel maar die bijt van zich af. Een spannende finale van deze race volgt.

21:20 - Ronde 55 - GROENE VLAG

We zijn weer onderweg! Verstappen wacht lang tot hij vol gas gaat en weet mede daardoor Sainz achter zich te houden. Hamilton volgt kort daarachter. Russell heeft een wat mindere herstart en moet verdedigen bij Ocon.

21:15 - Ronde 52

Het veld kruipt langzaam naar elkaar. De auto van Tsunoda lijkt ook te zijn opgeruimd. We gaan zo weer racen om de winst in Montreal!

21:11 - Ronde 51

Beide Alpines reageren ook. Een dubbele pitstop zorgt ervoor dat Ocon op P5 ligt, een plek voor Alonso. 

Eens zien of de auto's die een pitstop hebben gemaakt, een betere herstart kunnen maken. Verstappen zal hard moeten verdedigen ten opzichte van Sainz. 

21:10 - Ronde 50 - UITVALBEURT TSUNODA - SAFETY CAR

Yuki Tsunoda zet zijn Alpha Tauri in de muur bij het uitrijden van pitstraat. De safety car komt de baan in. Ferrari reageert direct en haalt Sainz naar binnen. Sainz verliest de leiding aan Max Verstappen, maar heeft wel zes ronden nieuwere banden. Een sprint naar de finish zal volgen. 

 

21:07 - Ronde 48

Verstappen komt steeds dichterbij. Het gat met Sainz voor hem is ruim 8 seconden. De Nederlander krijgt bericht dat hij mag pushen tot het einde van de race op deze band. 

Daarachter heeft Lewis Hamilton de snelste raceronde in handen. Hij rijdt 19 seconden achter Verstappen. Achter Hamilton rijdt teamgenoot Russell op 8 seconden achterstand. 

21:02 - Ronde 45

Charles Leclerc komt naar binnen. Hij gaat van hard naar medium, maar heeft een stop van 5.3 seconden. Hij sluit achter Ricciardo aan op plaats 12, vlak voor Sebastian Vettel. Geen geluk voor de Monegask. 

Inmiddels kakken de banden van Verstappen achter in. ''De banden beginnen eraf te vallen, maat!'', zegt hij tegen zijn engineer. Red Bull reageert met een pitstop voor de Nederlander. Hij gaat van medium naar de harde band. Een stop van 2.4 seconden zorgt ervoor dat hij naast Hamilton terug op de baan komt. Echter moet de Nederlander zijn oude rivaal voor zich dulden. 

Nog voor het einde van de ronde is Verstappen, Hamilton al weer voorbij. De Brit schiet de pitstraat in voor nieuwe hards

20:58 - Ronde 41

Ocon is bezig om Alonso terug te betalen voor Hongarije vorig jaar. De Fransman houdt Leclerc al rondenlang op zodat Alonso dichterbij kan komen. Het gat tussen Alonso en Leclerc is nu 2 seconden, maar binnen vier ronden zou de Fransman een poging moeten kunnen wagen. 

20:53 - Ronde 38

Leclerc ziet het niet rooskleurig in. ''Ik kan niet inhalen'', roept hij over de radio wanneer het team vraagt of hij plan B als strategie wil. Hij ligt nog steeds zesde achetr Esteban Ocon die goed stand houdt in zijn Alpine. 

20:50 - Ronde 35 van 70

We zitten op de helft. De stand op dit moment is: 

  1. Verstappen
  2. Sainz
  3. Hamilton
  4. Russell
  5. Ocon
  6. Leclerc
  7. Alonso
  8. Bottas
  9. Stroll
  10. Zhou

Bekijk hier de herhaling van de start!

Relive the race start on our return to Montreal! 🍿#CanadianGP #F1 https://t.co/dGwpNlzYNu

— Formula 1 (@F1) June 19, 2022

 

20:49 - Ronde 34

Verstappen meldt dat hij steeds meer grip verliest op deze harde banden. Een stop lijkt dus niet te voorkomen. Toch blijft het gat 8.1 seconden naar de Ferrari van Sainz. De Spanjaard heeft op dit moment de snelste raceronde in handen. Diezelfde Sainz lijkt in attack mode te zitten. Hij vliegt vol over de kerbstones om dichter bij Verstappen te komen

20:43 - Ronde 30

Pitstop Alonso. Vanaf de vierde stek komt de tweevoudig kampioen binnen voor nieuwe hards en komt terug op P7.

Leclerc zit vast achter Esteban Ocon. De Ferrari-coureur probeert het al enkele ronden bij de Fransman maar heeft nog geen gaatje weten te vinden. Toch kan het niet lang meer duren voordat Leclerc promoveert naar P5. Over de boordradio roept hij ''ik heb geen grip bij het uitkomen van de bochten!''

20:38 - Ronde 26

Verstappen rijdt inmiddels een eenzame race aan de kop van het veld. Hij ligt 9.3 seconden voor op Carlos Sainz. Of hij de race kan uitrijden op deze harde band is nog maar de vraag. Verstappen heeft wel het voordeel van een snelle auto op het Circuit Gilles Villeneuve. Hij rijdt wederom de snelste raceronde. 

20:35 - Ronde 24

Carlos Sainz heeft Hamilton van zich afgeslagen en is zelfs voorbij gegaan aan Alonso voor hem. Hamilton klapt er achteraan voor P3. 

 

Leclerc komt inmiddels wat beter door het veld heen. Hij ligt nu 7e op 23 ronden oude banden. 

20:33 - Ronde 22

Alonso is doorgereden tijdens de virtual safety car. Hamilton probeert het bij Sainz, maar heeft nog geen gaatje kunnen vinden. Mocht Hamilton voorbijgaan aan Sainz, dan bewijst hij Verstappen een grote dienst. 

20.31 - Ronde 20 - UITVALBEURT SCHUMACHER

Mick Schumacher valt uit! Geen punten voor de jonge Duitser. De VSC is weer terug. Een perfect moment voor Carlos Sainz en Fernando Alonso om naar binnen te komen. Sainz komt naar binnen vlak voor het sluiten van de VSC. De Spanjaard komt recht voor Lewis Hamilton op de baan. 

 

20:28 - Ronde 19

Leclerc wordt opgehouden door het gevecht voor hem tussen Albon en Bottas. De Monegask kan wel aansluiten maar zich nog niet mengen in het duel. Hij wordt vervolgens geholpen door Bottas die een actie waagt aan de buitenkant van Albon. Leclerc kan hier aansluiten en gaat ook voorbij aan Albon.

Verstappen komt langzaam dichter bij de koppositie. Hij zet de snelste raceronde en zit nu iets minder dan 5 seconden achter Carlos Sainz. 

20:24 - Ronde 16

Verstappen gaat gemakkelijk met DRS voorbij aan Alonso en kan gaan jagen op Sainz. Het verschil is nu 5.6 seconden terwijl Sainz nog steeds naar binnen moet. 

Daarachter houdt Mick Schumacher het goed vol in de top tien. Hij ligt nu 7e. Het zouden zijn eerste punten van dit seizoen zijn. 

20:21 - Ronde 13

Hamilton gaat na een goed gevecht voorbij aan Esteban Ocon. De Brit ligt nu vierde op nieuwe, harde banden achter zijn teamgenoot die niet naar binnen is geweest, George Russell. Leclerc komt nog niet lekker door het veld op de harde band. Hij ligt nu dertiende. 

20:18 - Ronde 11 - GROENE VLAG 

De auto van Pérez is alweer opgeruimd en we kunnen weer racen. Sainz pakt gelijk 1.8 seconden op Alonso. Verstappen volgt op 6.4 seconden achter Sainz. Met een pitstop minder lijkt dit een goede keuze te zijn geweest van de Nederlander. 

20:17 - Ronde 10 - PITSTOP VERSTAPPEN

Max Verstappen reageert op de gele vlag en komt naar binnen. Hij valt terug naar de derde stek en rijdt nu op de harde band. Sainz leidt nu de wedstrijd voor landgenoot Alonso. Ook Hamilton komt naar binnen. Hij komt terug op plaats 6. 

 

20:14 - Ronde 9 - UITVALTBEURT PÉREZ

Checo Pérez valt uit! ''I lost the engine'', zegt hij over de boordradio. Olav Mol denkt dat het een koppelingsprobleem is en dat hij ''drive'' verliest. Pérez is de eerste uitvaller van deze race. De gele vlag hangt uit voor de Virtual Safety Car.

20:13 - Ronde 8

Kevin Magnussen wordt naar binnen geroepen door de FIA. Zijn voorvleugel is dermate beschadigd dat het een gevaar is voor de rest van de auto's. Hij zal nu ver terugvallen in het veld. 

 

Inmiddels reageert Verstappen met de snelste raceronde. 

20:12 - Ronde 7

Vettel en Gasly komen beide naar binnen. Inmiddels is Russell voorbij aan Magnussen voor P5. 

Carlos Sainz is aan het stampen; hij rijdt de snelste raceronde. Toch wordt het gat naar Verstappen niet veel kleiner. 

20:09 - Ronde 5

Sainz is inmiddels Alonso voorbij. Het gat naar de Nederlander voor hem is ruim drie seconden. Verstappen lijkt een gat te trekken naar de rest van het veld. 

 

Intussen meldt Ocon dat de voorvleugel van Magnussen er gevaarlijk bij hangt. 

20:08 - Ronde 4

Verstappen pakt na twee ronden al een voorsprong van 1.8 seconden. Deze voorsprong is groeiende. 

Er is schade bij Kevin Magnussen na een botsing met Lewis Hamilton. Tijdens de eerste ronde raken de twee elkaar. Er is geen controle van de stewards nodig. 

20:05 - Ronde 1

Einde ronde 1: 

1. Verstappen

2. Alonso

3. Sainz

4. Hamilton

5. Magnussen

6. Ocon

7. Russell

8. Schumacher

9. Ricciardo

10. Zhou

20:04 uur - Ronde 1

We zijn weg! Verstappen is goed weg net als Carlos Sainz. Alonso behoudt P2, maar Sainz pakt meteen wat ruimte op Lewis Hamilton. De rest van het veld komt zonder problemen door het veld. 

20:00 uur

De opwarmronde is begonnen. Wie is er zo dadelijk het beste weg? We komen er bijna achter. Je kunt ook live meeluisteren met Olav Mol en Jack Plooij. Klik daarvoor hier

19:58 uur

Nog even snel een update van het laatste nieuws: 

Aston Martin uitgeschakeld in Q1 door te hoge bandendruk

Mercedes: ''We blijven de 2022 auto ontwikkelen

Carlos Sainz: Ik gaf P2 in de laatste bocht weg

19:50 uur

Welkom bij het liveblog van de Grand Prix van Canada! Over tien minuten gaan de lichten uit. Wat brengt vandaag? Houdt Alonso zich aan zijn woord en maak het het Verstappen moeilijk in bocht 1? We gaan het zo zien! 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden