Mari Boya wint Formule 3 sprintrace in Barcelona

door Irene Lenting
Mari-Boya-wint-thuisrace-in-spirnt-Barcelona-

Mari Boya heeft zijn eerste race in de Formule 3 gewonnen tijdens de sprintrace op het circuit van Barcelona. Dit seizoen in de Formule 3 heeft elke race een nieuwe winnaar opgeleverd. Boya is nu de negende coureur in negen races die een overwinning behaalt. Hij deelt het podium met zijn Campos Racing-teamgenoot Oliver Goethe, die als derde eindigde. Alexander Dunne voltooide de sprintrace als tweede met MP Motorsport.

Na een moeilijke kwalificatie op vrijdag, waarbij de tijden dicht bij elkaar lagen met 28 auto’s binnen een seconde, wist het team van Trident de eerste startrij te bezetten. Santiago Ramos kwam goed weg bij de start en behield de eerste positie tijdens de eerste ronde, met zijn teamgenoot Meguetounif vlak achter hem in zijn DRS. 

In de derde ronde van de race kwamen de twee steeds dichter bij elkaar. Meguetounif zag zijn kans in de eerste DRS-zone op het circuit. De coureur zette zijn aanval in langs de binnenkant van de baan, maar had weinig grip. Ramos probeerde de aanval van zijn teamgenoot te blokkeren, waardoor Meguetounif moest uitwijken op het gras. Bij het terugkeren op de baan raakte hij Ramos, wat resulteerde in lekke banden voor beide coureurs. Meguetounif viel uit de race nadat hij in de grindbak belandde, Ramos keerde terug naar de pitstraat om zijn banden te wisselen. In dezelfde bocht en ronde vielen kort na het zwaaien van de gele vlag ook Bedrin en Voisin uit na licht contact tussen beiden bij een inhaalactie. Er werd een safetycar ingezet om de auto's uit de grindbak te halen.

In ronde zeven werd de race hervat, met de Spaanse coureur Mari Boya aan de leiding. Boya wist meteen een gat te slaan tussen hem en Dunne, maar het lukte hem niet om de DRS uit te rijden. In ronde elf wist Dunne dichterbij te komen en probeerde Boya het gat groter te maken, maar met de hoge bandenslijtage op het circuit in Barcelona lukte het hem niet om meer snelheid te vinden. Goethe, die in de derde positie reed, viel in ronde achttien uit de DRS van Dunne. Na een crash van Montoya en Minì eindigde de race onder leiding van de safetycar. Boya won hierdoor zijn eerste race in de Formule 3, en tevens zijn thuisrace. Het Campos-team eindigde met twee auto's op het podium. Gesplitst door Dunne op de tweede plaats. 

 

 

Succesvolle race eindigt in DNF voor Montoya

Sebastián Montoya reed vandaag een indrukwekkende race en wist vanaf zijn zevenentwintigste startpositie zichzelf te verbeteren naar de twaalfde plaats, totdat hij in contact kwam met Miní in ronde achttien. Een indrukwekkende race van de Colombiaanse coureur. Lang leek het erop dat Montoya de race met punten zou kunnen afsluiten. Toen hij op de twaalfde positie reed en nog slechts twee coureurs moest inhalen om punten te halen, ging het mis. Gabriele Minì reed al langere tijd op de elfde positie en hoopte als leider van het kampioenschap nog binnen de top tien te eindigen om zo dat ene cruciale punt te behalen. Montoya probeerde naar voren te komen en Minì in te halen. Op dat moment stuurde Minì in om zijn plek te verdedigen, maar raakte hierbij zijn tegenstander. Met een lekke band gleed Minì over de baan en nam Montoya mee de grindbak in. Beide coureurs vielen hierdoor uit de race. Deze crash zorgde ervoor dat de safetycar de baan op kwam om de coureurs veilig de race te laten finishen.

 

 

Kampioenschap blijft spannend

Met maar liefst negen verschillende winnaars in negen races blijft het spannend in de Formule 3 dit seizoen. De top drie ligt slechts vier punten uit elkaar. Nu, halverwege het seizoen, is nog niets zeker. Elk punt kan cruciaal zijn. Gabriele Minì blijft na de sprintrace in Barcelona de leider van het kampioenschap, al komt de concurrentie dichter bij nu hij geen punten wist te scoren. Nederlander Laurens van Hoepen staat momenteel elfde in het kampioenschap. Hij begon de sprintrace in Barcelona vanaf de vijfde positie en wist na een goed gevecht deze positie te behouden.

 

Lees ook: Lewis Hamilton snelste in tweede vrije training in Spanje

Lees ook: Lando Norris zet snelste tijd neer in VT1

Lees ook: Max Verstappen: "Wij zullen hier absoluut niet domineren''

 

door Irene Lenting

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden