'Mattia Binotto moet Szafnauer gaan opvolgen bij Alpine'

door Patrick Wuite
Alpine zaterdag Jeddah 2023

Volgens meerdere bronnen in Groot-Brittannië en Italië wordt Mattia Binotto de nieuwe teambaas van Alpine. Wanneer de in Zwitserland geboren Italiaan aan zijn periode bij het Franse team gaat beginnen, is nog niet bekend, maar het vermoeden is dat hij in Monza aan de pitmuur zit van Alpine. 

Op de vrijdag van de Grand Prix van België werd bekend dat teambaas Otmar Szafnauer, sportief directeur Alan Permane en technisch directeur Pat Fry Alpine zouden verlaten in de zomerstop. Bruno Famin neemt, zolang er geen nieuwe teambaas is, de honneurs waar en is bij de Grand Prix van Nederland de eindverantwoordelijke, maar mogelijk zit in Italië er een nieuwe teambaas aan de pitmuur: Mattia Binotto. Volgens meerdere bronnen uit Italië en Groot-Brittannië, waaronder The Mirror, wordt de 53-jarige Zwitser de opvolger van Szafnauer. 

Binotto heeft een lange geschiedenis in de Formule 1. Hij werkte sinds 1995 bij Ferrari op de motorafdeling en kreeg een steeds belangrijkere rol binnen het team. Tussen 2019 en 2022 was Binotto de teambaas van Ferrari. Goede resultaten leverde het niet op. In 2019 won Ferrari onder zijn leiding drie races, maar waren er vermoedens dat het team vals speelde met de motor. De FIA trof een schikking met Ferrari in 2020 en plots had het Italiaanse team de slechtste motor van het veld. Het resulteerde in het slechtste seizoen sinds 1980. In 2021 krabbelde Ferrari langzaam op en vorig jaar had Ferrari met, de nieuwe reglementen, het beste jaar sinds 2018. Dat was echter niet genoeg voor Ferrari-president John Elkann en ceo Benedetto Vigna. Binotto werd na het seizoen ontslagen. 

Binotto_Spanje
Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Momenteel zit hij thuis in afwachting van zijn gardening leave. (verplichte verlofperiode, red.) Wanneer hij aan de slag mag gaan bij Alpine is niet bekend, al is het vermoeden dat hij in Monza zijn eerste opwachting gaat maken als teambaas van de Franse renstal. 

Lees ook: Geen nachtrace in Miami in 2024

Lees ook: Frans Verschuur in F1 aan Tafel: Red Bull moet AlphaTauri helpen

Lees ook: F1 aan Tafel: Verstappen jaagt door

door Patrick Wuite

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden