McLaren en Honda praten weer over samenwerking

door Gijs Leuvenink
1920x1080-Fernando-Alonso-McLaren-2017

McLaren en Honda zijn weer in gesprek om samen in de Formule 1 te gaan werken, meldt The Race. Eerder werkten de beide partijen al meerdere malen samen, met wisselend succes.

Het initiatief voor de gesprekken ligt volgens het Britse medium bij Honda. De Japanners hebben zich voor 2026 aangemeld als motorenleverancier en hadden lange tijd hun geld op Red Bull staan. Toen bekend werd dat de Oostenrijkse renstal met Ford ging samenwerken, werden de keuzes ingeperkt. 

Wisselende gedachten

De keuze voor Red Bull om Ford te kiezen, valt te rechtvaardigen. Honda trok zich eind vorig jaar terug als officiële leverancier, maar is tot en met 2025 betrokken bij de ontwikkeling van de RBPT zoals de motor heeft. Nu is Honda van gedachte veranderd en wil het toch de Formule 1 in blijven. 

Honda, Helmut Marko
Foto: Red Bull Content Pool

Goede match

Er lijkt zowel voor Honda als McLaren een goede deal uit te kunnen komen. Honda is na het verlaten van Red Bull en AlphaTauri naarstig op zoek naar een afnemer en McLaren kan de hoofdfocus worden. Nu rijdt het Britse team nog met de klantenmotoren van Mercedes, met Honda zou het een bijna een fabrieksteam worden. 

Terugkeer

McLaren en Honda hebben samen een lange, turbulente geschiedenis. Tussen 1988 en 1991 was de combinatie onverslaanbaar. Dat strekte zich zover, dat in 1988 alleen de Italiaanse Grand Prix niet gewonnen werd door de combinatie. Ook werd in de tussentijd vier keer zowel de titel bij de coureurs als de constructeurs behaald.

Daar tegenover staat het falen van de McLaren-Honda's van 2015 tot en met 2017. De Honda's waren langzaam én onbetrouwbaar, waardoor het echt sprokkelen van hoogtepunten werd. Vaker stond er een rokende Honda aan de kant van de baan. Honda lijkt ervan geleerd te hebben, zie de resultaten van de Japanners de afgelopen twee seizoenen.

Lees ook: Max Verstappen: willen blijven winnen

Lees ook: Jost Capito besliste zelf over vertrek bij Williams

Lees ook: FIA-president Ben Sulayem stopt met directe betrokkenheid F1

 

door Gijs Leuvenink

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden