McLaren wil Lando Norris helpen om minder hard voor zichzelf te zijn

door Nick Steenhuis
Lando Norris McLaren-bolide

Het team van McLaren wil Lando Norris helpen om minder hard voor zichzelf te zijn na een mindere prestatie. De Britse coureur heeft zich al meerdere malen behoorlijk zelfkritisch uitgelaten na een slecht kwalificatieresultaat. McLaren overweegt daarom verschillende mogelijkheden om hun coureur te ondersteunen.

Lando Norris kwalificeerde zich voor tijdens het laatste raceweekend van 2023 in Abu Dhabi op een vijfde plaats. De Britse McLaren-coureur was bezig met een snelle ronde, maar maakte een fout in de tweede sector. Hierdoor kwam de 24-jarige coureur niet verder dan de vijfde plaats, terwijl er misschien wel een pole position had ingezeten. Norris liet zich na de kwalificatie ook erg kritisch uit over zichzelf en noemde zijn eigen prestatie "een shitjob". Dit was echter niet de eerste keer dat de Brit zich zo kritisch uitliet over zijn eigen prestaties. Ook na de kwalificaties in Qatar (P10), Austin (P2) en Mexico-Stad (P19) was de Brit erg zelfkritisch.

McLaren kijkt naar mogelijkheden om Norris te helpen

De behoorlijk zelfkritische houding van Norris heeft ertoe geleid dat McLaren de 24-jarige coureur wil helpen om minder hard voor zichzelf te zijn. "Het gaat erom hoe je situaties beoordeelt, hoe je over situaties praat, hoe je jezelf interpreteert. Deze [de situatie van Norris, red] verdient zeker wat aandacht", zo vertelt McLaren-teambaas Andrea Stella tegenover Motorsport.com. McLaren heeft daarom meerdere manieren overwogen om de Brit te ondersteunen, zoals Norris te laten streven naar consistentie in plaats van perfectie, maar het Britse team keek volgens Stella ook naar een oplossing die in de tenniswereld vaak wordt gebruikt. "Hoe kunnen we soms accepteren dat een ronde van 99,9% goed genoeg is? Waar loop je tegenaan? Altijd de 100% of consistentie? Als je kijkt naar mogelijkheden met coureurs, met atleten op dit niveau, dan doe je dat als groep. Je doet het 360 graden rond de coureur. Je kunt in het tennis zien dat spelers een entourage om zich heen hebben, die deze ongelooflijke prestatie moet ondersteunen om daadwerkelijk het beste van hun potentieel te leveren", aldus de McLaren-teambaas. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Lando Norris (@landonorris)

Andrea Stella: "Norris erg hard voor zichzelf"

Het Britse team bracht halverwege het seizoen grote updates, waardoor het team de grootste uitdager van Red Bull werd tijdens de tweede seizoenshelft.  McLaren is nu aan het beoordelen of de updates voor de MCL60 ook hebben geleid tot lastige rijeigenschappen, waardoor coureurs bijvoorbeeld fouten kunnen maken. Maar Stella vindt dat Norris alsnog "erg hard voor zichzelf" is. "Zelfs de manier waarop hij zijn eigen prestaties aanpakt, verdient volgens mij aandacht, omdat hij gewoon erg hard voor zichzelf lijkt. Soms moeten we ons concentreren op de positieve dingen. Er zijn nogal wat positieve punten en we moeten ervoor zorgen dat we daar naar kijken, en we maken de negatieve punten op een manier functioneel om te presteren, niet alleen om jezelf te straffen", zo besluit de McLaren-teambaas.

Lees ook: Norris vastberaden dat eerste overwinning met McLaren zal zijn

Lees ook: Head to head: Norris versus Piastri

Lees ook: Max Verstappen noemt verbeterpunten voor Red Bull in 2024

door Nick Steenhuis

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden